A fesztivál 5 évvel ezelőtt egy határon átnyúló projekt kiegészítő programjaként indult útjára, mára viszont az ország számos pontjáról, sőt még külföldről is látogatják a már különálló rendezvényt.  A kulináris élményeken túl, hagyományőrző és kulturális kavalkáddal is színesítik a szombati napot, ahol görög, bolgár, horvát és természetesen magyar fellépőkkel is találkozhatunk.

Ajvár: Eredetét tekintve egy balkáni specialitás, melyet a balkáni népek (görögök, szerbek, horvátok) ki-ki a maga ízlésvilágát szem előtt tartva készít el. A mártás alapanyagát a padlizsán, paprika és paradicsom adja.

Brczán Krisztofor, Deszk alpolgármestere és egyben a rendezvény szervezője elmondta, hogy különlegességnek számít a Dél-Szerbiából érkező fúvós zenekar. A kulturális kiállításoknak és eseményeknek egy valódi kézműves utca ad otthont, ahol a helyi termelők és kézművesek kínálják portékájukat. Az interjú során azt is megtudtuk, hogy minden évben egy-egy témát választanak, amely kiemelt szerepet kap a fesztiválon: idén ez a téma a gyapjú. Ez pedig azt jelenti, hogy a rendezvényre kilátogatók a birka nyírásától egészen a gyapjú szövéséig tartó folyamatot megismerhetik, ahol még hódmezővásárhelyi hímzések is felbukkannak.

Természetesen egy ajvár fesztivál mit sem ér ajvárfőző verseny nélkül, így közel 20 csapat mérheti össze gasztronómiai tudását, de lesz még erős paprikaevő verseny, különböző gyermekprogramok, mint például a kukoricapuska és traktorsimogató.
Idén, a rendezvény helye a szabadidőpark lesz, ahol egy 1000 négyzetméteres sátor várja a vendégeket, így az eső sem jelent gondot.  Az idei újdonság sem maradhat el, ez pedig a balkán terasz ahol valódi világutazók módjára ízlelhetjük meg a török kávét, a baklavát, a gibanicát és a balkáni borokat.

A fellépők között ott lesz Békéscsabáról a Balkán együttes, Szegedi-görög közösségnek a táncegyüttese, Mohácsról a Sokácz együttes, Pomáz mellől egy szerb együttes és a Bánát egyesület.
Brczán Krisztofor hozzátette, hogy körülbelül 2000 főt várnak, például Budapestről a főzni vágyók még egy buszt is szerveztek, hogy részt vegyenek a főzőversenyen.

Kép forrás: deszk.hu

kb