Ma hajnalban, fél háromkor érte el az első migránsokkal teli busz az osztrák határt, aztán folyamatosan érkezett a többi is – számolt be az M1 Híradója. A köztévé egész éjszaka tudósított az eseményekről.

Miután megérkezett az első busz, a migránsok gyalog mentek át a határon. Amint megérkeztek, értesítették azokat, akik még várakoztak az M1-es autópályán a zsámbéki lehajtónál. Ők azért nem akartak elindulni korábban, mert attól tartottak, hogy nem Hegyeshalomra, hanem egy befogadó állomásra viszik őket.

A fővárosi Keleti pályaudvarról pedig nem sokkal fél kettő után indult el több, migránsokkal teli busz.

Tegnap este Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője jelentette be, a kormány felajánlja a migránsoknak, hogy buszokkal az osztrák határhoz viszik őket. A Központi Operatív Törzs azért döntött így, hogy fenntartható legyen a közúti és vasúti közlekedés biztonsága.

Zöld utat adtak az osztrákok és a németek

A migránsok, miután megérkeztek a határra, azért tudtak átkelni, mert szombatra virradóra Ausztria és Németország a kialakult helyzetre való tekintettel úgy döntött, beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. Erről Werner Faymann osztrák kancellár tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt, miután beszélt Angela Merkel német kancellárral.

Faymann ugyanakkor kijelentette: elvárják, hogy Magyarország teljesítse az európai kötelezettségeit, beleértve a dublini egyezményt is. A burgenlandi rendőrség előzetesen úgy számolt, 800-3000 menekült érkezik Magyarországról.

Kovács Zoltán: közös európai megoldásra van szükség

Kovács Zoltán kormányszóvivő a magyar-osztrák határnál tájékozódik a migránsok helyzetéről, és sorsáról.

Azt mondta, rengeteg a kérdés az ügyben. Hozzátette: folyamatosan tárgyal az osztrák hatóságokkal arról, hogy mi fog történni a migránsokkal. Kovács Zoltán most is hangsúlyozta, hogy a helyzet kezelésére közös európai megoldást kell találni.

Nem indul több, illegális bevándorlókat szállító busz az osztrák határra a Keleti pályaudvarról – erről is beszélt Kovács Zoltán kormányszóvivő Hegyeshalmon. Hozzátette, hogy a migránsok elszállításáról született döntéssel a kormány célja a veszélyhelyzet akarta elkerülni, vagyis az intézkedés csupán egyszeri volt. Hangsúlyozta, hogy sem a Keletiből, sem befogadó állomásokról nem szállítanak több migránst a határra.

Ismét megtelt a Keleti

A Keleti pályaudvar ma reggelre ismét megtelt bevándorlókkal. A helyszíni tudósító azt mondta: az emberek próbálják megtudni, hogy érkeznek-e további buszok, mert egyre többen akarnak átjutni az osztrák határon.

Kétszáz migráns gyalog indult Bécs felé Vámosszabadiból

Kétszáz migráns gyalog indult Hegyeshalom és Bécs irányába Vámosszabadiból – közölte az M1 aktuális csatorna szombat reggel.

Tájékoztatásuk alapján a migránsok reggel 9 órakor már Győrben jártak.

Az M1 úgy tudja, a Vámosszabadiban található nyílt befogadó állomáson tartózkodók azt követően indultak útnak, hogy megtudták, Ausztria beengedi a Keleti pályaudvar elől pénteken gyalog Bécs felé indulókat.

A csatorna korábban arról számolt be, hogy hajnalban nem sokkal 5 óra előtt további migránsokkal teli buszok érkeztek meg a magyar-osztrák határra. Mindeközben a Keleti pályaudvar aluljárója ismét megtelt bevándorlókkal.

Elindult Nickelsdorfból az első különvonat

Elindult a Magyarországról érkezett menekültek első csoportját szállító különvonat Nickelsdorfból a német határnál lévő Salzburgba, a szerelvényen értesülések szerint 450 migráns van – közölte reggel Sonja Horner, az ÖBB osztrák állami vasúttársaság szóvivője.

A vonat a tervek szerint 10 óra 30-ra érkezik meg Salzburgba, ahol a szükséges ellátásban részesítik majd őket.  Egy második szerelvénnyel a bécsi Westbahnhofra  vittek mintegy 350 migránst. A vonatot 8 óra 50-re várták az osztrák fővárosba – tette hozzá a szóvivő.

Az első menekültek közben már hajnali 4 óra felé megérkeztek Bécsbe a rendőrség által kibérelt négy autóbusszal. Szemtanúk szerint több, gyermekes család volt a járműveken. A buszból kiszállókat a bécsi Westbahnhofon számos önkéntes segítő és tolmács várta. Az érkezőket az önkéntesek élelemmel, ivóvízzel és takarókkal látták el.

Az APA osztrák hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy eddig mintegy háromezer menekült érkezett meg a határ osztrák oldalán lévő Nickelsdorfba. A rendőrség előzőleg azt közölte, azzal számolnak, hogy az országba belépő menekültek száma a nap folyamán megduplázódhat.

Több ezer migráns érkezik szombaton Szerbiába

A várakozások szerint szombaton több mint ötezer migráns érkezik Macedóniából Szerbiába.

A szerb-macedón határhoz közeli, presevói ideiglenes befogadóközpontban jelenleg mintegy másfél ezren várakoznak arra, hogy elkészüljenek a 72 órás tartózkodást biztosító dokumentumaik – mondta Muci Attila, a magyar közmédia televíziós tudósítója az MTI tudósítójának.

A migránsok feszültek, és láthatóan mindenre elszántak, a magyar határzár, illetve a megerősített határvédelem híre sem ijesztette el őket attól, hogy megkíséreljenek átjutni a szerb-magyar zöldhatáron.

Forrás: hirado.hu