Szombaton ünnepli 80. születésnapját Nagyillés Mihály. A hódmezővásárhelyi Közgazdasági Technikum és jogutódainak korábbi tanárát, igazgató helyettesét, majd igazgatóját pénteken köszöntötték az Eötvös József Szakképző Iskolában.

Nagyillés Mihály a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait, majd Szegedre járt egyetemre. Kémia-fizika szakos tanár lett. 1957-től tanított a Hódmezővásárhelyi Közgazdasági Technikumban – 1964-67 között igazgató helyettesi feladatokat látott el, majd 1967-1995-ig igazgatóként irányította az intézményt, nyugállományba vonulásáig. Négy évtizedet töltött a katedrán és sok-sok fiatalt indított el pályáján tanártársaival együtt.

Megalapította az első természetjáró szakosztályt, melyből kinőtt, kivált a tájfutó sport Hódmezővásárhelyen. Az általa irányított iskola volt a bölcsője e szép sikert meg és átélt sportágnak, mely ontotta a tehetséges sportolók sorát.

Pénteken délelőtt az Eötvösben köszöntötték az ünnepeltet. „Igazgató úrnak jelentem, az Eötvös József Szakképző Iskola létszáma 433 és az összlétszám 1957 és 1995 között körülbelül 3000 fő. A tantestület jelenlegi létszáma 45 fő. Az iskolában 1995-ig összesen 92 tanár tanított. Ma hiányzó nincs, mindenki jelen van, legalábbis lélekben” – hangzott a jelentés Nagyillés Mihály felé.

A születésnaposnak Orbán István igazgató átadta az „Örökös igazgató” címet. – Nagyon jól esik, hogy még a nyugdíjas éveimben is figyelnek rám. Külön öröm, hogy nem csak felnőttek, hanem jelenlegi diákok is köszöntöttek – mondta portálunknak elérzékenyülve az ünnepelt.

Nagyillés Mihály napjait kertészkedéssel, mozgással és kirándulással tölti. Egészségi állapota korához képest kiváló, amit véleménye szerint a mozgásnak köszönhet. – Mindig kell lenni olyan programnak, ami előreviszi az embert – tette hozzá. Leginkább arra büszke, hogy a kezdetben 140 fős iskolát pályafutása során sikerült 450-500 fősre bővíteni. Az ő korában indult el az intézményben az egészségügyi képzés, valamint ekkor erősödött meg a közgazdasági tagozat is.

Az egykori igazgató pénteken az  első osztályának tagjaival is találkozott, valamint szombaton a tiszteletére rendezett Batyu bulin vesz részt, ahol egykori tanítványokkal, barátokkal és sportolókkal esik szó a régi időkről.

Megyeri József