Sikeresen pályázott a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó, melynek keretében egy speciális műszerrel gyarapodott a makói kórház gyermekosztálya. – A K&H Gyógyvarázs Alapítvány évek óta eszközbeszerzéssel segíti azokat az egészségügyi intézményeket, ahol gyermekeket is ellátnak – tudtuk meg dr. Kallai Árpádtól a csütörtöki átadáson. A főigazgató kiemelte: nem ez volt az első sikerük, hiszen a korábbi esztendőkben mind Hódmezővásárhelyen, mind Makón új műszereket tudtak vásárolni az alapítvány segítségével.

A Maros-parti város kórházába egy olyan berendezés került, mely a gyermekek gasztroenterológiai vizsgálatát könnyíti meg. Kallai Árpád szerint ez a nyertes pályázat is mutatja, hogy a 2012 óta megváltozott gyermekellátást érdemes volt újjászervezni és fejleszteni. Ebben a három évben bebizonyosodott, hogy megérte a minél szélesebb körű betegellátást, így a gasztroenterológiát is kialakítani az integrált intézményben.

Dr. Szűcs Péter gyermekgyógyász, osztályvezető főorvos röviden ismertette a mintegy 610 ezer forintba került műszer használatát. – Ez egy úgynevezett kilégzési hidrogénteszt készülék, azt a célt szolgálja, hogy kimutassa a különféle emésztési problémákat – foglalta össze röviden a főorvos. Elsősorban a cukor-, s azon belül a tejcukor-érzékenységet vizsgálják ezzel a műszerrel a kicsiknél.

A kis betegek számára gyors és ami a legfontosabb, fájdalommentes ez a viszgálat. – Semmi mást nem kell tenniük, csak bele kell fújniuk egy kis csutorába, s részükről ennyi az egész – folytatta Szűcs Péter. Olyan, mintha egy lufit fújnának. Nincs tű, nincs semmiféle komolyabb beavatkozás. A mobiltelefonnál alig nagyobb műszer pedig gyorsan kimutatja, cukorérzékeny vagy sem a gyermek.

Munkatársunktól. K.