A megszokottól teljesen eltérő tanévnyitót tartottak a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskolában. A hétfői ünnepségen ugyanis Horváth Zoltán, az intézmény igazgatója új időszámítást hirdetett. – Az épület toronyórája megújult, s került vissza a régi helyére – tudtuk meg a vezetőtől. Egy másik régiség, az iskola címerének helyreállítása adta az ötletet, hogy egy újabb kedves, de feledésbe ment tárgyat kapjanak vissza a diákok és a tanárok.

Az iskola még tavasszal indította el azt az adománygyűjtést, melyen több mint 188 ezer forint gyűlt össze. Ebből a pénzből, valamint a tanulók és a tanárok munkájának köszönhetően, a hétfői tanévnyitón már a pontos időt mutatta a szerkezet. A Makói Rádióamatőr Klub, ami a HA8KCI azonosítót használja, s az intézményben működik, vállalta, hogy megépíti az órát. Helyi vállalkozók gyártották le a mechanikus elemeket és a fogaskerekeket, melyekbe még a rádiós klub hívójelét is belevágták lézervágóval.

Az 1920-as évek végén épült intézmény központi udvarában lévő toronyba került vissza az óra. Olyan magasan méri az idő múlását a szerkezet, hogy nem csupán a szünetbe kijövő diákok láthatják, hány óra van, hanem még a közeli Hagymatikum vendégei is. Horváth Zoltán hozzátette: a réz számlapon kívül szinte mindent újra kellett építeni, mert az idő vasfoga az órán is kifogott.

Az ünnepség végén leleplezték azt a táblát, mely a segítők és az adományozók nevét tünteti fel. – Egy 133 éves múlttal rendelkező iskolának olyan gyökerei vannak, melyek a stabilitását adják – vélte az igazgató. Ezt a stabilitást más nem is fémjelezhetné jobban, mint az, hogy a korábbi tanévhez képest most negyvennel több elsős iratkozott be. Annak ellenére, hogy jó pár szakmát elvettek a Galambtól.

Munkatársunktól. K.