Hódmezővásárhely biciklis város, emiatt a közlekedés is bonyolultabb –kezdte Torzsa Endre – de a mostanában átadott bicikli utak jelentősen megkönnyítették a kerékpárral közlekedők életét. Mindenkit arra buzdít a rendőr alezredes, hogy a KRESZT –t tanulmányozza át, mielőtt az utakra lép.

A szülők jelentősen tudják befolyásolni gyermekük közlekedési szokásait, a szabályok megismertetésére nagy szükség van. Dr. Neparáczki László azt javasolja a most iskolába induló kisgyerekek szüleinek, hogy mutassák meg a gyereknek a lakhely és az iskola közötti legrövidebbi utat, és azt többször is járják végig, hogy tudják, honnan számíthatnak autós közlekedésre és hol kell elsőbbséget adni.

A rendőrség a 2015/2016-os évben is elindította az iskola rendőre programot, amelynek keretében a kisiskolásoknak segítséget nyújtanak közlekedésbiztonsági kérdésekben is. Ennek a projektnek minden évben óriási sikere van, szinte sorban állnak a gyerekek az információkért.

Minden korosztályra más veszélyforrások jellemzőek. A kisiskolások figyelmetlenek, nem alakult még ki náluk a szabályok betartásának igénye. A fiatal felnőtteknek pedig már rengeteg dolog elvonja a figyelmét, ilyenek például az okostelefonokra érkező különböző információk. Ezek a dolgok a friss jogosítvánnyal rendelkezőknél is problémák, rengeteg veszélyforrást rejt ez a jelenség magában, amit csak önfegyelemmel és megfelelő körültekintéssel lehet legyőzni.

sk