Gyorsan röpül az idő. Pár napja még arról írtunk, hogy megérkeztek Makóra a külföldi néptáncosok és népviseletbe öltözve a Csanád vezér téren álló Szent István szobor elé helyezték nemzeti lobogójukat. Pénteken pedig visszavették a zászlóikat, mert elköszöntek a várostól. Ebben a röpke időben azonban számos helyszínen mutatkoztak be, s hoztak színt a makói mindennapokba.

A következő csapatok vendégeskedtek Makón: Chuqurtma Group (Grúzia), Jaslaine Group (Lengyelország), Kaláka Néptáncegyüttes (Románia), Nazilli Belediyesi Halkoyunari Toplulugu (Törökország), Óbessenyő Bolgár Néptánccsoport (Románia), Juhász zenekar (Szerbia) és Csíkkarcfalvi Fúvószenekar (Románia). A táncosok és zenészek aktívan kivették részüket az augusztus 20-ai programokban.

A legtávolabbról a grúzok érkeztek. A fővárostól, Tbiliszitől nyolcvan kilométerre lévő Goriból jöttek Teimuraz Tatishviliék. – Sokfelé megfordultunk már a világban, de Magyarországon most először – tudtuk meg a fiatalembertől. Szerinte össze sem lehet hasonlítani a két ország szokását, kultúráját, mindennapi életét. – Ég és Föld, akkora különbség – vélte Teimuraz.

A grúz népviselet fontos eleme a papaki, vagyis a hegyi kecske prémjéből készített fejfedő. Ezt is megcsodálhatták a makóiak. A kaukázusi népnél nagyon fontos a tradíció, ezt nem csupán a ruházatukban, hanem a táncukban is őrzik. A grúz igazi harcos nép, s ez is híven tükröződik még a színpadi produkciójukban is.

Munkatársunktól. K.