A török kézenfogta a grúzt, a lengyel a magyart kísérte, miközben a román és a székely vállvetve ropta – igazi össznépi táncházat tartottak szerda este a makói főtéren. A szerbiai Juhász zenekar tagjai pedig nem győzték húzni a talpalávalót, hiszen egyre többen álltak be az óriási körbe, ami idővel számos körré alakult, mert másképp nem lett volna elég hely a díszburkolaton.

A mulatságból Farkas Éva Erzsébet polgármester, valamint a képviselő-testület több tagja sem maradhatott ki. Weszelyné Véghseő Henriett Máriától megtudtuk: neki a néptánc nem az erőssége, ellentétben a lányával, aki korábban néptáncolt. – Nagyon örültem annak, hogy a különböző népcsoportok, nemzetek tagjai ilyen nagy egyetértésben vettek részt ebben a kezdeményezésben – tette hozzá a képviselő.

– Nem csak a zene, hanem a tánc sem ismer határokat – hangzott el a színpad előtt. Akik eleinte csak nézelődtek, idővel szép lassan beálltak a körbe. A zenekar előbb lassúbb, egyszerűbb dallamokat játszott, hogy mindenkinek sikerüljön felvenni a ritmust, vagyis elkapja a fonalat. Később aztán már nehezebb lépések jöttek, de ezekkel is megbirkózott a több tucat táncos.

Ezzel a táncházzal hangolódtak a makóiak és vendégeik az egészen vasárnapig tartó forgatagra. Szent Istvánt, államalapító királyunkat ünneplő eseménysorozat része volt ez a vidám hangulatú program. A főtéren több órán át tartott a közös táncolás, mely után mindenkinek jólestek azok a finom falatok, melyekkel a helyi civil szervezetek kínálták a jelenlévőket.

Munkatársunktól. K.