A vásárhelyi lakosok leginkább az utcákon, köztereken találkoznak a közfoglalkoztatottakkal, akik virágokat ültetnek, bokrokat nyírnak és a szemetet szedik össze. Azonban nem csak ezzel foglalkoznak, hanem ők állítják elő a város virágpalántáit is, valamint 2013 óta mezőgazdasági tevékenységet is végeznek.

Tavaly előtt 12 fővel 6 ezer négyzetméteren kezdtek vöröshagyma termesztésbe a helyi közmunkaprogramban. A számok azóta jelentősen növekedtek: idén már 43 ezer négyzetméteren 35 fő dolgozik mezőgazdaságban, és nem csak hagyma, hanem paprika, paradicsom és burgonya is kikerül a kezük alól.

Kedden Gorzsán, a Gregus Máté Szakképző Iskola tanüzemében jártunk. A helyszínen Hegedűs Zoltán alpolgármester ismertette, a közmunkások által megtermelt élelmiszereket a helyi közétkeztetésben használják fel.

A program arra is lehetőséget biztosít, hogy egy úgynevezett közösségi kertben saját maguknak is terményeket állítsanak elő, például zöldborsót, tököt és cukkinit. Az alpolgármester szerint ez különösen fontos, ugyanis megtanulják az alapokat, ami által hamarabb tudnak elhelyezkedni mezőgazdasági vállalatoknál, kertészeteknél.

– Hogy minőségi terméket állítanak elő, azt több minden bizonyítja. Az előbb láttam, hogy egyenként törölgetik meg a paradicsomokat, mielőtt a ládákba helyeznék őket. Olyan, mintha mindegyiket megszeretgetnék – mesélte Hegedűs Zoltán.

Kis Angelika (balra)

Kis Angelika 2013 óta dolgozik a közmunkaprogramban. Mezőgazdasági technikumot végzett, és itt gyakorlatot is tud szerezni az elméleti tudása mellé. Véleménye szerint sokat tanulnak itt, ami elősegítheti a boldogulásukat.

Megyeri József