A miniszter utalt arra: a minisztérium és az agrárkamara között évek óta folyamatos a munkakapcsolat.

Az aláírást követően Fazekas Sándor az MTI-nek elmondta: a minisztériumnak közös céljai vannak a NAK-kal: a vidéken élő emberek lehetőségeinek kiszélesítése, az életkörülmények javítása, a termelés növelése, továbbá, hogy minél több magas feldolgozottságú magyar élelmiszer legyen a bel- és a külföldi piacokon egyaránt. A tárca és a köztestület közötti együttműködésből kiemelte a törvényalkotási folyamatot, valamint a stratégiaalkotást és az elkészült stratégiák végrehajtásának támogatását, ösztönzését. Ez utóbbiak közül kiemelte a vidékfejlesztési, valamint az élelmiszeripar fejlesztését célzó stratégiát.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a dokumentum aláírását megelőzően azt tartotta fontosnak elmondani: az agrárkamara létrehozásának egyik legfontosabb célkitűzése azt volt, hogy tevékenységével támogassa a teljes magyar agrár- és élelmiszergazdaságot, mint a nemzetgazdaság egyik meghatározó ágazatát. Ezért a NAK fontosnak tartja, hogy a magyar mezőgazdasági cikkek és élelmiszerek versenyképességét javítsa. Így fokozható legyen a magyar vidék életképessége, népességmegtartó ereje.

A NAK elnöke az MTI-nek még elmondta: a kamara azokat a feladatokat “vállalta most el írásban is”, amit már korábban is elvégzett a tárcával való együttműködése során. De Győrffy Balázs úgy ítélte meg, hogy jobban szolgálja mindkét fél érdekeit, ha ezeket a tennivalókat egy keretrendszerbe foglalják.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium