A statisztikák szerint a magyarok 65 százaléka túlsúlyosnak vagy elhízottnak számít.  Ennek hosszú távon számos szövődményei, következményei lehetnek, ezért a testsúlykontroll program sok embernek a segítségére lehet.

–   Ha ezt megpróbáljuk megakadályozni azzal, hogy minél korábban megtanítjuk a lelkes résztvevőinket, hogy hogyan tudnak saját magukon segíteni a mi segítségünkkel, különböző mozgásformákat elsajátítani és a diétát is megismerik – mondta Dr. Csajbók Éva obezitológus szakorvos.

Alapvetően eltér egy normális fogyókúrától. Ahogy a projektmenedzser fogalmazott: ez egy életprogram. Az eredetileg tervezett 9 hónapos tevékenységen ajánlatos azoknak részt venni, akiknek még nincs társbetegsége, például magas vérnyomás, mozgásszervi problémák, hát és csípőbajok vagy cukorbetegség.

–  Jelenleg 50 felett van a létszám a csoportban, csatlakozni még most is lehet. Azonnal nem kezdhetnek, mivel elsőnek egy állapot felmérésen kell részt venni, és utána kerülnek előjegyzésbe.  Testsúlyt, magasság, majd BMI mérésen esnek át a páciensek – mondta Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az Egészséges Vásárhely Program projektmenedzsere.

A programba beválasztott résztvevőket, először egy obezitológus szakorvos diagnosztizálja, és különböző vizsgálati laboreredményeket kér. Gyakorlatilag egy kontrollált testsúlycsökkentésről van szó, ehhez segítségünkre lehet egy dietetikus, hiszen ez megfelelő táplálkozás nélkül nem működhet. Tanácsokkal látja el a vendégeket, egyénre szabott étrendet is kaphatnak a résztvevők, ezen kívül van lehetőség pszichológus segítségét is igénybe venni.

Önsegítő csoport is indul ezen belül, ami annyit jelent, hogy egy adott időpontban a csoport tagjai beszélnek egymással a saját eredményeiről, így bíztatva a másikat.

Akik elvégzik a testsúlykontroll program 9 hónapját, azoknak a későbbiekben is biztosítja az EVP lehetőséget arra, hogy tovább folytassák az életmódváltást.  A programok hasonlóak lesznek, csak csökkentett üzemmódban vehetik igénybe.

Széchenyi 2020! Befektetés a jövőbe!

Készült az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, Hódmezővásárhely EVP-Egészségfejlesztési Iroda megbízásából.

Rókus Réka