Boross Norbert, az Elmű szóvivője arról tájékoztatott, hogy a vihar és a heves esőzés következtében 26 helyen áztak be pincék, főként a pesti oldalon, emiatt mintegy 40 ezer háztartásnál kapcsolták le az áramot biztonsági okból.

Megkezdődött a szivattyúzás, és a berendezések szárítása, így reggel hat órakor már csak 16 helyszínen, 8-9 ezer fogyasztónál nem kapcsolták vissza az áramot.

Bár az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a legtöbb bejelentést a fővárosból és az agglomerációból kapta, de a Balaton déli partján, több Somogy megyei településen is számos kár felszámolásában kell még segítenie a katasztrófavédelemnek. Főként a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, valamint leszakadt faágak, kidőlt fák okoztak problémát.

A katasztrófavédelem kéri, hogy ha egy bejelentés már nem aktuális, hívják fel ismét a segélyszámot és mondják le a segélykérést, mert ezzel megkönnyítik a munkát.

Fennakadások vannak a budapesti tömegközlekedésben, a Fővám téren beszakadt az útburkolat, ezért nem csak a a villamosok és a buszok kerülik el a helyszínt, de lezárták a Szabadság hidat is.

A felhőszakadás gondokat okozott az ország vasútközlekedésében is. A dél-balatoni vonalon továbbra is késésekre kell készülni.

A Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vonal Balatonszentgyörgy és Fonyód közötti szakaszán a délutáni heves felhőszakadás miatt több helyen is vízátfolyások keletkeztek, a hatalmas mennyiségű víz a balatonmáriafürdői állomáson mintegy két kilométer hosszú szakaszon kimosta az ágyazatot a váltók és a sínek alól. Emiatt az érintett szakaszon bizonytalan ideig szünetel a vonatforgalom.

A vasúttársaság vonatpótló buszokat rendelt, amelyek Fonyód és Balatonszentgyörgy között közlekednek. A személyszállító vonatok felármentesen vehetőek igénybe Budapest-Déli-Kelenföld-Székesfehérvár-Siófok-Nagykanizsa-Gyékényes között.

Kedden a tervek szerint több vagon ágyazatkavicsot szállítanak Balatonmáriafürdőre, hogy kijavítsák a pályát. A munka menetétől függ, hogy mikor indul meg újra a vonatközlekedés a dél-balatoni vonal teljes hosszában.

Már sikerült viszont megjavítani a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Hatvan-Miskolc és a Budapest-Cegléd-Szolnok-Békéscsaba vonalakon késéseket okozó meghibásodott biztosítóberendezést. Ezeken a vonalakon kedd hajnalra már helyreállt a menetrendszerű vonatközlekedés.

Forrás, fotók: hirado.hu