“Aki jól tud szántani, az megbecsült ember!” hangzik a szántómesterek egyik jelmondata. Augusztus 8-án, szombaton huszonhárom versenyző ült traktorba Székkutason, hogy bemutassa, miként kell mesterien elvégezni a földmunkát.

A jelenlévőket Rostás Péter, Székkutas alpolgármestere köszöntötte. Megköszönte az indulóknak, hogy az aratás után beneveztek a szántóversenyre, amelyhez sportszerű versengést kívánt.

Ezt követően Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium Parlamenti Államtitkára mondott beszédet. Tolmácsolta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter üdvözletét, majd így fogalmazott: „Jó, hogy így együtt tudunk lenni, hiszen emberi a munka, Isteni az áldás. Így kerek egész a világ, és így van ez a mai napon is. Hálás vagyok, hogy így lehet.” Elmondta, a szántás és a mezőgazdasági munkálatok a magyar néplélek részét képezik, a magyar népdalokban is gyakran szerepelnek. „Ezt igazolja, hogy hazánk a történelem során mindig is jelentős agrárország volt, mi magyarok pedig földműves nép voltunk. És nincs ez másképp ma sem” – fogalmazott az államtitkár, majd arról beszélt, hogy a kormányzat által is célként kitűzött gazdaságos és természetbarát mezőgazdasági termelés nem képzelhető el minőségi szántás nélkül. Ez azonban elképzelhetetlen a jól képzett és megfelelő gyakorlattal rendelkező gazdálkodók hiányában. “A tárca kiemelten fontosnak tartja a mezőgazdasági oktatás és szakképzés új alapokra helyezését. A cél, mind a közép, mind pedig a felsőfokú oktatásban, kizárólag a minél felkészültebb szakembergárda képzése lehet. A szakmaspecifikus, gyakorlatorientált képzési modell lehet a záloga a magyar agrárium további sikereinek, a magyar vidék felemelkedésének” – mondta Dr. Nagy István, hozzátéve: a magyar mezőgazdaság teljesítménye folyamatosan nő.

Kispál Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezetének elnöke is üdvözölte a résztvevőket. Az államtitkárral egyetértésben elmondta, nagy szükség van a piacképes és jól képzett szakemberekre. Kiemelte a szántóverseny szerepét ebben, az pedig véleménye szerint dicséretes, hogy sok a fiatal versenyző: nekik el kell sajátítani a szakmát az idősektől tanulva, illetve az oktatási intézmények képzéseinek segítségével. Kijelentette, hogy a kamara a jövőben is támogatni fogja az agrárrendezvényeket.

A beszédeket követően Iványi László esperes plébános megszentelte az ekét, amelyet Vladár Sándor református lelkész áldott meg.

A szántóverseny a nyitóbarázdák kiszántásával kezdődött, majd a 2 óra 40 percig tartó versenyszántás következett. Mihály Károly szervező elmondta, az érdeklődők több kategóriában nevezhettek, akik 2-3 fejes, 4-5 fejes ágyekékkel, 2-3 fejes, 4-5 fejes váltva forgató ekékkel, valamint lófogatú szántásban és veterán traktoros szántásban mérhették össze tudásukat. Megtudtuk, hogy a bírói csapat sok szempontot vett figyelembe a versenyzők teljesítményének értékelésekor, mint például a szántás szépségét, egyenességét, a szármaradványok leforgatását vagy az eke ki- és beemelésének egyhangúságát.

A 23 induló akik Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád megyéből érkeztek közül a legjobbak, a kategóriák első-második helyezettjei – pontszámtól függően – továbbjutnak a kenderesi, országos döntőbe. „A szántóverseny keretén belül megmérettetik magukat a résztvevők, az itt szerzett tapasztalatokat pedig a későbbiekben is hasznosíthatják”- fogalmazott Mihály Károly.

Loconzi Antal Balástyáról érkezett a versenyre, immáron negyedik éve. Lovas szántás versenyszámban indult, ahol „oda kell figyelni a jószágra, kontaktust kell teremetni, mint a traktoros a géppel” – mondta el portálunknak.

A rendezvényre kilátogató érdeklődők nemcsak a szántóverseny szemlélésében lelhették örömüket, hanem megtekinthették a régi mezőgazdasági eszközök és veterán traktorok kiállítását is. Olyan szecskavágókat, darálókat nézhettek meg közelebbről, és próbálhattak ki, amelyek egy része a második világháború előttről származik, de volt olyan kukoricamorzsoló is, amelyet akár még az öreg Kossuth Lajos is használhatott volna.

A rendezvényen az SZTE Mezőgazdasági Kara is képviseltette magát. Koncz Barbara mezőgazdasági mérnöknek tanul, dísznövényekkel szeret foglalkozni. Elmesélte, van egy családi gazdálkodásuk, és szívesen traktorba ülne maga is. Az egyetemi kar standjához többen ellátogattak, ahol mint Barbarától megtudtuk egy 43 évvel ezelőtt diplomázott úr is a tiszteletét tette.

Egyfajta szakmai program volt a gazdálkodók – és a „civil” érdeklődők – számára a Güttler hengerek gyakorlati bemutatója, a Lemken kultivátorok, a Kubota japán traktor – amelyet bárki kipróbálhatott –, vagy a Hürlimann svájci traktor mustrája is. A napot cséplési bemutató zárta.

A versenypályán egész nap finom ételeket – birka, őz, marha pörkölteket és sült kolbászt – is kóstolhattak a jelenlévők. A perzselő augusztusi kánikulában nagy népszerűségnek örvendett a fagylalt a fiatalok és az idősebbek körében is.

A program műsorvezetője Szeri Csaba, a Rádió 7 és a promenad.hu munkatársa volt.

 

A szántóverseny kategóriáinak első helyezettjei:


2-3 fejes ágyekék: Kiss László (Székkutas),

2-3 fejes váltva forgató ekék: Farkas Gábor (Jászkisér),

4-5 fejes ágyekék: Vörös János (Hódmezővásárhely),

4-5 fejes váltva forgató ekék: Kovács Imre (Kútvölgy),

veterán traktorok: Ördög János (Sándorfalva),

lófogatos szántás: Csorba Ferenc (Pusztaszer).

 

Rozgonyi Ádám