Glattfelder Béla államtitkár a friss ipari termelési adatokat kommentálva kiemelte: az ipar bővülésének hátterében elsősorban a külföldi gépjármű-megrendelések növekedése áll. A magyar ipar rendkívül exportorientált, versenyképesek a Magyarországon gyártott termékek, az amerikai piacon is egyre nő a Magyarországon gyártott gépjárművek eladása – tette hozzá.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése szerint júniusban az ipari termelés volumene 11,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index 6,0 százalékos növekedést mutat. Az ipar teljesítménye 22 hónapja megszakítás nélkül emelkedik éves összehasonlításban. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban 1,1 százalékkal nőtt.

Glattfelder Béla elmondta: a gépjárműipar hagyományosan a legjobban teljesítő iparág, de a vegyipar és a gépgyártás is rendkívüli módon erősödött júniusban. A növekedés annak köszönhető, hogy a meglévő ipari szereplők bővítik termelésüket, valamint egyre több kis-és közepes vállalkozó is bekapcsolódik az ipari termelésbe – tette hozzá.

Az NGM államtitkára kifejtette: a mostani növekedést jelentős mértékben segíti az ipari bizalmi index erősödése a KSH elemzése szerint, ami egész Európában “meglehetősen magas”, így a magyar ipar kilátásai is jók, további növekedés várható.

Glattfelder Béla szerint ambiciózus, de megvalósítható a kormány kitűzött célja, hogy 2020-ra 30 százalékra emelje az ipar arányát a hazai össztermékben (GDP) a mostani 22-23 százalékról. Ezzel Magyarország az unió egyik legiparosodottabb tagállamává válhat – tette hozzá.

Az elemzők szerint is jelentősen fellendült az ipari termelés

Jelentősen fellendült az ipar júniusban az elemzők szerint, a kedvező kilátások folytatódó növekedést jeleznek előre. Az idén a Takarékbank szerint 7,5 százalék felett maradhat a növekedés, az ING 7 százalékos, a K&H 6 százalékos, az Erste Bank pedig 5-6 százalékos bővülést vár.

Balatoni András az ING Bank vezető elemzője kiemelte: az ipari termelés nagyot ugrott júniusban az előző két hónap gyengébb adatai után, mindez azonban nem rajzolta át az alapvető növekedési trendet. Az ipari szektor kilátásai egyelőre továbbra is kedvezőek az emelkedő megrendelés-állomány és a szektorra jellemző magas bizalmi indexek miatt. A termelés növekedése elérheti a 7 százalékot – tette hozzá. Jelezte azt is, hogy a pénteken megjelent német ipari adatok azonban jelentős lefelé mutató kockázatot hordoznak, ahogy a legfrissebb hazai beszerzésimenedzser-index (BMI) is.

Barczel Vivien, az Erste Bank elemzője elmondta: az eddigieknek megfelelően alakult az ipari termelés, amely az előző hónapokban is 6 százalék körüli volt a megtisztított adatok szerint. Az év további részében fennmaradhat az ipari kibocsátás 5-6 százalékos növekedése – mondta. Szintén megjegyezte: a következő hónapokban folytatódhat az ipari termelés emelkedése, bár a BMI legutóbbi visszaesése miatt a következő hónapban előfordulhat, hogy a növekedés mértéke lassul. Hozzátette: részleteket még nem közölt a statisztikai hivatal, de a bővülés fő húzóereje valószínűleg az autóipar.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a várakozásoknál lényegesen gyorsabban, valamivel a Takarékbank prognózisát is meghaladó mértékben nőtt az ipari termelés júniusban az előző évihez képest. Az ipari termelés két számjegyű javulását támogatta, hogy júniusban érdemben, 14 százalék fölé gyorsult a nyugat-európai autóértékesítések növekedési üteme. A kapacitások felfutása és további új kapacitások üzembe helyezése, valamint a közelmúltban jelentős feldolgozóipari beruházások miatt továbbra is az ipari termelés dinamikus emelkedésére számít, elsősorban a motorgyártás, gumigyártás, autóipari beszállítók és a vegyipar területén. Tavaly 7,6 százalékkal nőtt az ipar kibocsátása, idén pedig egyes ágazatokban folytatódhat a kapacitások felfutása, így a Takarékbank idén is az ipari termelés 7,5 százalékot kissé meghaladó növekedésére számít.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint júliusban maradhat a tempó az iparban, ám augusztusban gyengébb teljesítményre lehet számítani, mert a járműgyártók általában akkor fogják vissza a termelésüket. Az ősszel azonban ismét visszatérhet az ipar a 6 százalék körüli ütemhez, és éves szinten is 6 százalékos bővülés várható.

Forrás: hirado.hu

Fotó: magyarhirlap.hu