A Vásárhelyi Pákozdy Ferenc Sakk Sport Egyesület a versennyel a neves polgármester, országgyűlési képviselő és sakkozó személyére emlékezik.

A sakkversenyt Hegedűs Zoltán alpolgármester nyitotta meg. Köszöntötte a résztvevőket, megkülönböztetett figyelemmel Dr. Rapcsák András családját: özvegyét, Katikát, lányát, Katalint és az ifj. Rapcsák Andrást.

„Egy közösség számára mindig fontosak a példaképek, azok az emberek, akik kemény munkával , tehetséggel és akaraterővel a többségből kiemelkedtek. Dr. Rapcsák András élete olyan példa, amely érdemes arra, hogy a fiatalok számára példaképnek állítsuk.” Az alpolgármester elmondta, a néhai vásárhelyi polgármester fizikusnak tanult. Tudományos munkájához – miképpen képviselői feladataihoz is – teljes odaadással állt hozzá, a tökéletességre törekedett. A sakkra is így tekintett. 1981-ben kezdett versenyezni a Honvéd Hunyadi SE színeiben, később az újjáalakult Hódiköt SE sakkcsapatának éltáblása lett. „Szobra tekintetét a Városházára szegezi, szemmel tartja a várost. Az egyik szeme most is a Fekete Sasra szegeződik, figyeli a sakkozókat” – mondta beszéde végén Hegedűs Zoltán.

Az emlékére rendezett vasárnapi versenyen Farkas Lőrinc, volt sakkmester is indult, aki Battonyán él.

Széles András Tótkomlósról érkezett a sakkviadalra. Elmondta, szeret sakkozni, a kollégájával együtt, játszani jöttek Vásárhelyre. Tavaly fél ponttal maradt le a díjazott helyezésről, s reménykedett, hogy idén sikerrel jár az amatőrök között. A verseny névadójával is játszott már partit. „Nagyon jó ember volt, jól tudott sakkozni” – mondta.

A sporteseményen közel 80-an indultak – a fiatal korosztálytól egészen az idősebb, rutinos sakkozókig –; volt, aki Makóról, Battonyáról, Röszkéről vagy Békésszentandrásról érkezett, de olyan is, aki Dévaványáról nevezett.

A sakk partik 2×15 percesek, a snell-szabályok szerint.

 

Eredmények:

A verseny győztesei:

1.Balog Imre 9 pont, 2.Izsák Gyula 7, 3.Tatár Kiss Szabolcs 7, 4.Botka Péter 6,5, 5.Nagy Dániel 6,5, 6.Restás Péter 6,5.

 

Legjobb ifjúsági versenyző: Varga Tamás 5,5 pont.

Legjobb amatőr (értékszám nélküli) versenyző: Melján Dávid Gergő 4,5 pont.

Legjobb vásárhelyi felnőtt versenyzők: 1.Borsi Imre 6,5 pont, 2.Ádók János 6, 3.Ábrahám Zoltán 5.

Legjobb vásárhelyi ifjúsági versenyző: Venicz Levente 4 pont

 

R.Á.