Intenzíven kezdődött a találkozó, már az első percekben-veszélyben forogtak a kapuk. Hazai oldalon előbb Fábián lőtt 25 méterről, majd egy szöglet után a békéscsabai Vozár veszélyeztetett fejjel. A 12. percben Szabó ugyan kapuba talált, de gólját les címén érvénytelenítette a játékvezető. Egy perccel később az elmélázó hazai védők között Kertész lépett ki és okosan emelte át a kapujából kilépő Kovácsot.(0-1)

A gól láthatóan megfogta a hazai csapatot, de Bódi Attila tanítványai mentek előre becsülettel. Előbb Faragó távoli lövése csattant a felső lécen, majd a 25. percben Szilágyi a vendég térfél közepén kapott labdát és gyönyörű mozdulattal lőtt a felső sarokba.(1-1) A gól után továbbra is lendületben maradtak a vásárhelyiek és a 33. percben már sikerült is megfordítaniuk a találkozót. Vásárhelyi támadás futott középen, ahol Fábián passzolt a nyáron igazolt Tóth Attilához és okos mozdulattal lőtt a kapuba Máthé kapus mellett.(2-1) A félidő vége előtt már kettővel vezetett a vásárhely. Bartyik szöglete Kökényt találta meg a kapu előtt és a hórihorgas védő fejelte azt a csabai kapuba.(3-1)

A második félidőben a HFC játékosai egy biztos védekezésből próbáltak támadásokat kezdeményezni, de az eredmény tartása volt az elsődleges céljuk. A vendégek fiatal játékosai próbálkoztak becsülettel, de a mezőnyfölényen kialakításán kívül komolyabb helyzetekig nem jutottak. az 58. percben némi meglepetésre mégis összejött a szépítés Kertész révén. Egy röviden hazagurított labdát fülelt le a csabai támadó és az alapvonalról gurított a hazai kapuba.(3-2)

Az utolsó félórában igazi taktikai csatát láthattak a kilátogató szurkolók. A vásárhelyi védelem Kökény Tamás vezetésével biztosan állt a lábán és jól hárították a vendégpróbálkozásokat. A megszerzett labdákkal több kontrát is lehetett vezetni, de rendre hiba csúszott az utolsó passzokba így nem sikerült kihasználni az ellenfél rendezetlen védelmének hibáit.

A hosszabbításban újabb gól már nem született így győzelemmel tért vissza a vásárhelyi csapat a harmadosztályba.
A HFC csapata legközelebb a Paksi FC II. csapata ellen lép pályára 2015. augusztus 9-én Pakson.

Labdarúgó NB III Közép-csoport, 1. forduló:

Hódmezővásárhelyi FC – Békéscsaba 1912 Előre II. 3-2 (3-1)
Hódmezővásárhely, 350 néző. Vezette: Oláh Gábor (Sebestyén László, Bornemissza Norbert.).
HFC: Kovács – Tóth J., Komáromi, Kökény, Faragó, Bartyik N., Markovic, Szilágyi (Marton 40′), Tóth A. (Mihálffy 73′), Fábián, Szabó (Varga 67′). Vezetőedző: Bódi Attila.
Békéscsaba II.: Máthé – Vozár, Lászik, Szántó, Tatár, Oláh, Ruzsa (Polonio-Guerreiro 63′), Zámbori, Kálmán (Bozsó 87′), Pilán, Kertész (Mácsai 67′). Vezetőedző: Boér Gábor.
Gólszerzők: Szilágyi (29′), Tóth A. (34′), Kökény (41′), ill. Kertész (14′, 60′).
Sárga lap: Marton (75′), Bartyik N. (90 4′), ill. Ruzsa (20′), Zámbori (71′), Szántó (90 3′).

Bódi Attila: “Jól reagáltunk akkor, amikor hátrányba kerültünk, nem kezdtünk el kapkodni, rohanni, szépen, tudatosan dolgozott a csapat. Parádés átlövés gólokkal sikerült megfordítani a meccset, a 3-1-es félidei eredmény adhatta azt, hogy nyugodtan tudtunk játszani. Ugyanakkor várható volt, hogy az Előre nagy erőket fog mozgósítani azért, hogy ledolgozza ezt a hátrányt. Nem is tudom szintekben minősíteni, hogy mennyivel magasabb ritmusú és iramú meccs volt a mai, mint amit a megyeegyben kellett játszani. Amit korábban megfogalmaztam, hogy meg kell tanulnunk csúszva-mászva-harapva mérkőzéseket nyerni, azt a fiúk ma megmutatták. Nagyon büszke vagyok a csapatra, mert parádésan dolgoztak egy jó Békéscsaba ellen. Bízom benne, hogy pozitív szezon elé nézünk.”

Boér Gábor: “Pont abba a hibába estünk, amitől egy picit tartani is lehetett, rutintalanságunknak köszönhetjük az első félidei eredményt. Itt viszont magamra vállalnám a felelősséget, mert én mondtam a srácoknak, hogy próbáljunk meg futballozni, labdabirtoklásban az ellenfél fölé nőni, erre viszont még nem vagyunk készen. A második félidő megmutatta, hogy az osztály színvonalához felnőttünk, illetve fizikálisan talán a második félidőben domináltunk, meglehetett volna az egyenlítés is, bár az a mai napon talán érdemtelen lett volna, hiszen azokat a hibákat, amiket mi vétettünk, ezen a szinten megbüntetik. Az utolsó fél órára lehet építenünk, át kell gondoljuk a játékunkat, más felfogásban kell pályára lépnünk a jövőben. Gratulálok a Vásárhelynek a sikeres rajthoz!”

Czibere Adrián

Fotók: szcs