A kiszombori Rónai Dániel gitárművészként diplomázott, számos hazai és külföldi koncerten lépett már fel. – A kurzus ötlete onnan ered, hogy olyan tanulási lehetőséget biztosítsunk a gitárosoknak, ahol nem több tanár, hanem egyetlen egy, de az egy héten keresztül intezíven oktassa őket – fogalmazott a fiatalember, aki nemrég tért vissza Németországból.

Az ország számos felsőfokú zeneiskolájából érkezenek Kiszomborra hallgatók augusztus 2-a és 9-e között. A budapesti zeneakadémisták mellett szegedi, pécsi és miskolci egyetemistákat is várnak a községbe. Az első kurzust tavaly rendezték meg, akkor a Liszt- és Artisjus-díjas Szilvágyi Sándor gitárművész foglalkozott a fiatalokkal. Most pedig Csáki András tanítja az egyetemistákat.

A kurzus beharangozójaként Csáki András adott koncertet a Rotundában. – Úgy válogattam össze a műsort, hogy egy barokk művel indítottam, ezt egy igazi gitáros örökzöld, a Katedrális követte, de játszottam egy Mozart átdolgozást is – mondta a gitároktató. Fellépése végén a Magyarországon született, de Hollywoodban befutott zeneszerző, Rózsa Miklós eredeti, gitárra írt szonátáját adta elő.

Csáki András tíz esztendősen kezdett el gitározni. – Általános iskolásként eleinte csak az osztálytársaimat hallgattam ezen a hangszeren jásztani, s tőlük kaptam kedvet, hogy én is kipróbáljam – árulta el. Elsőbb a manuális része tetszett neki, vagyis az, ahogy a kezek a húrokon mozognak, s később ezt követte a hangzás megkedvelése is. Innen már gyorsan vezetett az út a tanulás felé: elsőbb a Bartók konzervatóriumban, majd után a zeneakadémián. Érdekesség, hogy most már ő tanítja gitározni az ijfúságot a zeneakadémián.

Munkatársunktól. K.