“Azt sem tudtuk, hogy micsoda ez. Egy nagy kráter. De ennyi ideig miért van itt?! Húsz éve, vagy tán még régebb óta. De én azért elmegyek mellette nyugodtan” – mondja egy járókelő.

Őt nem annyira, mást azonban zavar a beépítetlen telek látványa.

“Elég régóta megvan már, illő volna, hogy valamit csináljanak vele. Hogy beépítsék, mert ez egy csúnya dolog a városban – mondta egy férfi.

A Centrumgödör története a 90-es évek közepén kezdődött, amikor a körülbelül 5 ezer négyzetméteres telek magántulajdonba került. A Belváros 2001 Kft. vásárolta meg. Az évtizedek alatt nem sikerült beépíteni a területet, melynek egy részén hatalmas gödör éktelenkedik, másik részén parkoló üzemel.

Az önkormányzat próbált közbelépni, hozott egy közgyűlési határozatot, melynek értelmében 2010 júliusáig be kellett volna építeni a telket – mondta Kovács Béla, a szegedi önkormányzat építési osztályának vezetője.

Tulajdonképp ez a beépítési kötelezettség az építésügyi törvény egyik jogintézménye. Ez azt jelenti, hogy ha a tulajdonos nem teljesíti a kötelezettségét, akkor jogalapot teremt ahhoz, hogy kisajátítható legyen az ingatlan – magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy miért nem történt ez eddig meg, azt válaszolta: nincs rá pénze az önkormányzatnak. Kellene egy beruházó, amely ezt a telket beépíti.

Forrás: hirado.hu