– Városunkban most első alkalommal rendeztük meg a Roma Holokauszt Emléknapját – nyilatkozta Gilingerné Ráday Krisztina, a makói roma nemzetiségi önkormányzat elnöke. A Maros-parti településen az 1940-es években a mai Honvéd városrészben alakították ki a gettót, ahová összegyűjtötték a romákat és zsidókat, majd később vonattal lengyelországi haláltáborokba szállították őket.

Czirbus Gábor alpolgármester beszédében kiemelte: a Cigány Világtanács az 1972-es párizsi konferenciáján döntött arról, hogy innentől minden év augusztus 2-a lesz a Roma Holokauszt Emléknapja. Azért választották ezt a dátumot, mert 1944. augusztus 2-án egyetlen éjszaka alatt háromezernél is több romát végeztek ki. – Nagyon bízom abban, hogy soha nem kell átélnünk még egy olyan tragédiát, mint ami a II. világháború idején volt – tette hozzá az alpolgármester.

Kincses Ferenc, a csanádpalotai roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, valamint több mint tíz esztendeje az Együtt a Romákért Egyesület országos vezetője elmondta: ő duplán is érintett a holokausztban, mivel anyai ágon roma, apain pedig zsidó felmenői vannak. – Minden augusztus 2-án elmegyek a szegedi nagyállomásra és egy szál virágot teszek a sínre, valamint meggyújtok egy gyertyát, mivel anyai nagyapámat onnan vitték Dachauba, ahonnan nem tért vissza – árulta el Kincses Ferenc. – Minden egyes népcsoportnak megvolt a maga holokausztja, de olyan tudatos, mondhatni ipari jellegű népirtást, melyet a zsidóknál és a romáknál végeztek, máshol nem – emlékeztetett a roma vezető.

A Hagymaház szabadtéri színpadán – a beszédek mellett – műsorral is megemlékeztek a tragédiáról. A Berki testvérek előadásában elhangzott a roma himnusz, majd Vári Gabriella és Gilinger Boglárka szavalt és levélrészleteket olvasott fel. A Magyarország című dalt siket-néma gyermekek jelbeszéddel mutatták el. A szegedi Akropolisz Táncszínház egy négytételes táncoratóriumot adott elő. – Ezt a darabot tavaly kifejezetten a holokausztra készítettük, a haláltáborok szörnyűségét vittük színre – tudtuk meg Kerek Attiláné művészeti vezetőtől.

Munkatársunktól. K.