A felújított határátkelőhely az 5-ös úton nyílt meg, amelyet az autópályáról letiltott járművek, illetve autóbuszok kivételével a nemzetközi személyforgalom használhatja minden nap 7 és 19 óra között.

Szerbia részéről jelen volt Ivica Dačić szerb miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter, aki nagy megtiszteltetésként élte meg, hogy meghívták az átadó ünnepségre. Valamint hozzátette: a cél, hogy megteremtsenek egy közös bizalmi viszonyt a két ország között.

Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Szijjártó Péter beszédében azt emelte ki, hogy Magyarország és Szerbia között még sosem volt ilyen jó a kapcsolat. Érdekeltek egymás sikereiben, ezért is nagyon fontos, hogy a két országnak komoly problémát jelentő illegális bevándorlási hullám megfékezésében segítség egymást. „Jelenleg 3 korlátlan és 3, illetve most már 4 korlátozottan működő határátkelő hely működik Magyarország és Szerbia között, ezzel újabb kapu nyílt a két ország határát törvényesen átlépők előtt. ”- fogalmazott a miniszter. Így folytatta beszédét: „A mai napig 100 959 illegális határkelő jött be Magyarországra, ebből 100 258 a magyar-szerb határon. A probléma azonban nem Európában gyökerezik, hanem azon kívül. Akik törvénytisztelő módon jönnek az országba, azoknak kaput nyitunk, a többieket az ideiglenes biztonsági határzár megakadályozza ebben. Ez nem Szerbia ellen van.”

Az ünnepség végén a két miniszter szimbolikus szalagvágással adta át a régi-új határátkelőt, valamint közösen megtekintették a határátkelő épületegyüttesét.

ÉR.