Még tavaly decemberben a kormány kiemelt támogatásban részesítette Földeákot. – Százhúsz milliót kaptunk, s a testület egyhangúlag úgy döntött, hogy a teljes összeget a Návay Lajos Általános Iskola Zárda utcai épületének a felújítására fordítjuk – nyilatkozta Hajnal Gábor polgármester. Az idei ballagás után hozzá is fogtak a munkálatokhoz. A kivitelező helyi alvállalkozókkal is együtt dolgozik, valamint a bontáshoz az önkormányzat közmunkásokat biztosított. Ezáltal csökkent a költség, így a felújítás mellett bővítésre is jutott.

– Az elmúlt öt évtized legnagyobb beruházása folyik az intézményünkben – emelte ki Tóth Imre igazgató. Korábban négy, egymástól igen messze lévő épületben folyt az oktatás Földeákon. Az összevonás első üteme már elkezdődött, ugyanis szeptembertől az alsó és a felső tagozat is egy tagegységbe kerül. A későbbi tervek szerint a bölcsődétől egészen az általános iskoláig egymás mellé kerülnek a létesítmények.

A modern kornak megfelelően teljesen megújul a Zárda utcai iskola infrastrukturális hálózata. Ezen kívül az új szárnyban három osztálytermet alakítanak ki, de ide kerül a tanári és az igazgatói szoba is, valamint egy vizesblokk is. Az önkormányzat szeretné, ha idővel sportcsarnok is épülne az iskolánál. Jelenleg a tizenöt osztályban tanuló, több mint háromszáz kisdiák számára a testnevelés órák megszervezése nem egyszerű feladat.

A kivitelező, az Építészmester Zrt. képviselőjétől, Gilicze Ferenctől megtudtuk: jelenleg a külső és a belső felújítási munkálatok zajlanak az épületben. Az összes nyílászárót már kicserélték, s napokon belül befejezik a homlokzat szigetelését. A kivitelező az intézményt augusztus 20-a után adja át, hogy legyen idő még a tanévkezdés előtt berendezkedni. A bővítménnyel azonban csak szeptember közepére készülnek el.

Munkatársunktól. K.