„Hunyady Sándor „a Nyugat-nemzedék utáni írógeneráció egyik kiváló novellaírója, a vidék és a főváros polgárságának éles szemű ábrázolója. Elbeszéléseit a részletek szépsége, a stílus, a nyelv közvetlensége, a felszíni anekdotikus könnyedség mögött rejlő gondolkodó komolyság jellemzi. Számos film forgatókönyvét írta, több novellájából és színművéből film készült Magyarországon, Londonban és Hollywoodban (Három sárkány, 1936; Lovagias ügy, 1937; Bors István, 1939; Havasi napsütés, 1941; Bakaruhában, 1957)” (Magyar Életrajzi Lexikon)

A kiállítás ajánlója szerint „az író „a világirodalom legnagyobb novellistáinak egyike, a bohém Hunyady Sándor a kedvence volt a pesti éjszakai életnek. Hunyady Margit erdélyi színésznő és Bródy Sándor író gyermekeként látta meg a napvilágot Kolozsvárott. Feltűnően szép megjelenése tökéletes írásművészettel párosult. Herczeg Ferenc, Molnár Ferenc, Kosztolányi Dezső társaságában – Magyarország legjobban kereső tollforgatói közé tartozott.

Családi album című önéletrajzi regényben a szerző apja, Bródy Sándor mellett eltöltött éveiről vall. Helyszínei a századelő kávéházai, szerkesztőségi szobái, szállodái, színházak próbatermei és kártyaszalonjai. Miközben a ritka erejű elbeszélő anekdotikus történeteivel elbűvöli, elszórakoztatja az olvasót, az anya hirtelen jött halálának megrendítően őszinte ábrázolásával meghökkent, majd pedig egy apafiú viszony egyszer befogadó, máskor kirekesztő fordulatain keresztül egyszerre szembesít a legfelemelőbb apai és fiúi érzelmeinkkel.”

A kiállítás augusztus 22-ig tekinthető meg.

2015. augusztus 3 – 28.  – Gyermekkönyvtár

 

Mesék, játékok, kalandok – vakáció a Gyermekkönyvtárban

Mint minden nyáron, az idei vakáció idején is tartalmas programokat kínál kisebbeknek és nagyobbaknak a Somogyi-könyvtár Gyermekkönvtára. Augusztus 3-28-ig mesék, könyves és interaktív játékok közül választhatják ki a gyerekek a leginkább kedvükre valót.

Birodalomhódító – minden héten várostrom

A Könyvkirály országában kalandozók a Birodalomhódító könyvtár – tér – játékba vethetik bele magukat. Minden héten új vár falait ostromolhatják meg, a győzelemhez pedig feladatok megoldásán keresztül vezet az út.

A „Minden napra 1 kérdés” játék résztvevői négy héten át tesztelhetik tudásukat és leleményességüket. A naponta föltett kérdésekre helyesen válaszolók között augusztus 29-én ajándékokat sorsolnak ki.

Nincs kockázat, csak izgalom!

A Könyvről – könyvért vetélkedő felnövekvő gyermeknemzedékek óta hozza lázba a vállalkozó kedvű játékosokat. Az irodalom kincsestára mindenki előtt nyitva áll – s még ajándék könyvet is kaphatnak a résztvevők. A játék jelszava: „Nincs kockázat, csak izgalom!”

Barátság, tengeri kalandok, Rozsdalovag

A Mesés kezek – alkotóműhely az elhangzott történetekhez című programban a gyerekek egy-egy irodalmi alkotás meséje, mondanivalója kapcsán készítenek apró tárgyakat. A foglalkozások témái: a barátság, tengeri kalandok, széttáncolt cipellők, Rozsdalovag.

Őzike, ördög, farkas, Radírpók

Az idei szünidős kínálatból sem hiányoznak a televíziós mesecsatornák világában is töretlen népszerűségnek örvendő diavetítések. A Meséről mesére sorozatban az Öreg néne őzikéje, Az ördög három arany hajszála, a Piroska és a farkas, valamint a Radírpók című filmeket nézhetik meg a gyerekek. A délelőtti előadást ugyanaznap délután megismétlik.

Részletes gyermekkönyvtári program hamarosan a bibliotéka honlapján (http://www.sk-szeged.hu/)

Forrás:

Andóczi Balogh Éva

PR-munkatárs