Mezővári új óvodája javára eddig több mint harminc millió forintot adtak össze hódmezővásárhelyi magánszemélyek és vállalkozások. A szombati néptáncgála bevételét a 3400 lelkes kárpátaljai település, a kor követelményeinek megfelelő négycsoportos óvodájának megépítésére ajánlja fel a vásárhelyi művelődési központ.

A esten hat együttes ad műsort: Lettországból a családot jelentő Saime mellett, a Laismena Néptáncegyüttes is fellép. Utóbbi magyar fordításban a kora hajnali első napsugarakat jelenti; az azonos nevű tánccsoport pedig a napfényhez hasonlóan üdítő, vidám, kellemes produkciót kínál Latgale régió népi kultúrájából. A belga Jan Pirrewit gyermek néptáncegyüttes Schotenből, Antwerpen mellől érkezik. A 4 és 14 év közötti fiatalokból álló csoport produkciója az 1900-as évek belga falvainak békés életét szemlélteti, bemutatva a piac és a vásárok nyüzsgő, mesés életet hangulatát. A bolgár FTF “Bozhentsi” együttes koreográfiájában több néprajzi régió hagyománya találkozik. A Maros megyei Szászrégenből érkező Doina Muresului együttes közel félszáz tagja tánccal és énekkel mutatja be a román népművészet jellegzetességeit. Az est házigazdája a vásárhelyi Árendás Néptáncegyüttes lesz, akik repertoárjában a történelmi Magyarország táncainak feldolgozása szerepel, így műsorukban Felső-Tisza menti és beregvidéki táncokat is felvillantanak.

A mezővári óvodáért rendezett néptánc gála június 25-én, szombaton 18 órakor kezdődik a BFMK színháztermében, az eseményen köszöntőt mond Cseri Tamás, Hódmezővásárhely önkormányzati képviselője. A 900 forintos belépőt megvásárló érdeklődők a város nemes kezdeményezését támogatják. További adományokat a 11500092-11088592 bankszámlaszámra lehet utalni vagy befizetni a Polgármesteri Hivatal pénztárában, illetve a Fontana Credit Takarékszövetkezet helyi fiókjában. A héten az önkormányzat adománygyűjtő ládákat is kihelyezett a város frekventált pontjaira; szombaton este a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban is adakozhatnak a vásárhelyiek nehézsorsú kárpátaljai nemzettársaink megsegítésére.

Forrás:

Török Anita

sajtóreferens