Július 20-án indult az ifjúság számára a festőtábor, melyet a Székkutasi Olvasókör szervezésében tartottak. Egy sikeres pályázat segítette, de az önkormányzat is támogatta a tábor megszervezését – fogalmazott Kovácsné Rostás Erzsébet, az olvasókör elnöke.

Bányai Béla festőművész vezetésével nagyjából 14 gyermek vett részt a táborban. Nagyjából, hiszen egyrészt olyan közvetlen, laza, felszabadult volt a hangulat, hogy a nagy szaladgálás közepette nehéz megjegyezni, hogy kit számoltunk már bele a csapatba, és kit nem. 🙂

Persze a tréfa csak a mondat második részére érvényes, ami a hangulatot jelenti, az színigaz. A tábor kötetlensége azonban valóban lehetőséget teremtett a jövés-menésre. Az nagy hiba lenne, ha ez az iskola folytatása lenne, mondjuk szigorban, tehát ez egy élményszerű tábor volt – nyilatkozta Bányai Béla. Így volt, aki később csatlakozott, és akadt olyan is, aki pedig a tábor közben ment el nyaralni a családjával. Innen a változó létszám.

A művésztanár a kiállítás megnyitóján büszkén és lezser derűvel sorjázta élményeit, és adott támpontot az elkészült művekhez, amelyeket az Emlékház pajtájában állítottak ki. Például elmesélte, hogy a kiállítás összeállítása során sem hagyták szó nélkül a gyerekek azt, ami nem tetszett nekik: „Meglepően nagyon agilisak voltak, mert azt gondoltam, hogy akkor majd én legalább mondok egy művet, hogy ezt én szeretném, de ezt szinte alig engedték meg, azok a művek lettek kiállítva, amiket ők szerettek volna.”

Az egyik nagyon izgalmas anyag, amit a munkák során felhasználtak, az az olajfesték. De Bányai Béla jóvoltából egy fakerítés különböző darabjai is alapul szolgáltak, és előkerült a fakocka vagy a téglatest is. A gyerekek láthatóan nagyon jól érezték magukat. Laczi Hanna Viktória elkészült munkáiból a naplementét, a fadeszkára festett fát és a lakóházakat, várost emelte ki.

(Hanna Viktória és Kitti)

Hoffmann Kitti a rügyező fájáról mesélt lelkesen, de azt is megemlítette, hogy tesójával közösen hoztak össze egy pálmafás alkotást is.

Minden ifijú művész saját alkotásával térhetett haza, hogy a mű az otthon igazi éke legyen, és ennek a hétnek az emlékeit sugározza még – biztosan – a nyár elteltével is.

 

 

G.

További fotók: