A gólyák száma annak ellenére is minimálisan nőtt a múlt évhez képest a Szegedi Tudományegyetem, hogy a hazai felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma országosan csökkent. 2015-ben 6140 elsős – a tavalyinál 39-cel több – kezdheti meg tanulmányait. 2014-hez képest nőtt, 5048-ról 5105-re az állami ösztöndíjasok száma, míg önköltséges képzésre 1035 hallgató vállalkozik a tavalyi 1053-hoz képest.

„A jelentkezők és a felvettek száma alapján is az ország második és egyben a vidék legnépszerűbb felsőoktatási intézménye az SZTE” – fejezte ki örömét Prof. Dr. Szabó Gábor. Az SZTE rektora elmondta: idén 14967 fiatal jelentkezett a szegedi egyetemre. Közülük 8056 fiatal elsőszámú továbbtanulási helyként Szegedet jelölte meg. – A hallgatói létszám nálunk nem, minden más egyetemen csökkent. Reméljük, hogy ez nem véletlen, hanem egy tendencia, aminek okán optimistán nézhetünk a jövőbe.

„Az osztatlan tanár szak iránt nőtt az érdeklődés” – irányította a figyelmet az egyik népszerű szakra Prof. Dr. Karsai Krisztina. Az SZTE oktatási rektorhelyettese szerint a szegedi orvosképzés színvonalasságát jelzi, hogy a bejutási küszöb a vidéki képzőhelyek közül idén itt a legmagasabb: 413 pont – szemben a debreceni 409-es, vagy a pécsi 403-as határral. A slágerszakok – a három informatika alapszak és az általános orvos – említése mellett aláhúzta: „Fontos tény, hogy Szegeden is indul duális képzés: a 63 gépészmérnök szakos hallgató közül várhatóan minden tizedik nyer felvételt erre a képzési formára, mivel a hallgató csak akkor kezdheti meg tanulmányait, ha az általa választott vállalati partner is felveszi.

„Pótfelvételi lehetőséget az SZTE szinte valamennyi szakán kínál. A pótfelvételi eljárás során több mint 200 szakjára további 500-600 gólyát vár a Szegedi Tudományegyetem – hangsúlyozta Prof. Dr. Karsai Krisztina. A pótfelvételi helyeket július 26-án teszik közzé, augusztus 10-ig lehet jelentkezni. A rektorhelyettes hozzátette: a Szegedi Tudományegyetem felvételi átlagpontszáma az alapképzésben 370.

Forrás:

Nyemcsok Éva Eső

PR Referens

Szegedi Tudományegyetem