Az önkormányzat támogatásával tudták megszervezni a New Penna Clubban. Dr. Kószó Péter úgy fogalmazott korábban, hogy bejött egy szimpatikus fiatalember, és egy zenei fesztivál megszervezéséhez kérte a segítségünket. És így folytatta: „Ugye idén a LÖSZ fesztivál kint a Roland Ringen volt. Egy kicsit szerencsétlen volt a tekintetben a helyszín, hogy elég nehezen volt megközelíthető, ezért – talán – a vártnál kevesebben tudtak kilátogatni. Nyilvánvaló, hogy nekünk városvezetőknek támogatnunk kell, hogy a fiatalok jól érezzék magukat a városban.”

A fiatalember Dajkó Krisztián, ő volt a főszervezője az eseménynek. Krisztián úgy nyilatkozott, hogy sok Vásárhelyen az elektronikus zenei esemény, és a zenekaroknak élőben játszani kevés lehetőségük nyílik, holott, igény lenne rá. „Csináld élőben! Csináld a színpadon! Mutasd meg, hogy mit tudsz! Ne bújj bele a technika csodáiba!” Ez még nem egy mozgalom, ez még nem egy fesztivál, de már egy esemény, és ezzel elindul(hat) valami. Krisztián bárminemű folytatást függővé tett (leginkább magában) a fogadtatástól, de akár folytatnák is. Innen a Vol. 1. kifejezés is az esemény nevében.

Az estét a József Attila allúzió nevű zenekar (ti. Magány című verse), a Bogár lépjen nyitott szemedre, indította. Ők egy vásárhelyi zenekar, akik a funk-tól – a dubstep-en át – a jazz-ig elég színes stílusskálán mozognak. (Bencsik Zsombor, Bencsik Levente, Szilágyi Szabolcs, Fehér András) Őket követte a Meggie debütáló performansza (soul, hiphop, rock). (Baranyi Ernő, Börzsönyi Ábel, Bencsik Levente, Prjevara Miklós) Majd a Retro Brains vette át a színpadtechnikát – szívva magukba a fények villódzó sugarait, és hangszereikkel árasztva az érába a fizikai rezgéseket. Ők 6-7 éve stabil felállásban egy bluesrock zenekart alkotnak. (Baranyi Ernő, Kovács Zoltán, Börzsönyi Ábel) Az est ’sztárvendége’ a Zságbamacska zenekar volt.  A pesti banda szving-rockot prezentált a közönség rugólába alá. Végezetül a Pubcontrol (Szentirmai Balázs, Szathmári Gábor, Chrappan Ákos, Aradán Szilárd, Dajkó Krisztián) merészkedett ki – a hároméves, haverok előtt szerzett tapasztalatával – a szélesebb érdeklődés elé. A közönséget feldolgozásokkal megörvendeztető zenekar dobosa, egyébként, Dajkó Krisztián, aki ugye vállára vette az est megszervezésének oroszlánrészét. Így kiáltott Vásárhely ifjúsága erősítőivel pénteken, a Do It Live Vol. 1-on.

 

 

G.