Apátfalván huszadik alkalommal rendezik meg a Szent Anna-napokat. Ehhez kapcsolódik a Marosmenti Kulturális Találkozó, valamint a lovasnap is. A programsorozat első napján, vagyis pénteken a kulturális találkozóra várták az érdeklődőket a faluház előtt felállított hatalmas sátorban. Ezt az eseményt a helyi cigány kisebbségi önkormányzat szervezte meg.

– Tisztelet a hagyományoknak! elnevezéssel állítottuk össze a programokat – nyilatkozta Károlyi Sándor, a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke. Az Aranyvonó-díjas Radics Ferenc és zenekarát is meghívták Apátfalvára. Az autentikus cigányzenét játszó együttes Radicsné Hős Dorina és Poprádi Csaba néptáncosokat kísérte. Nem csupán Magyarországon élő, hanem romániai romák is bemutatták, ők is kiválóan értenek a zenéléshez.

Az óriási sátor is kicsinek bizonyult, mert akkora érdeklődés kísérte a műsorszámokat. – Látni nem látom, de legalább élőben hallom – jegyezte meg a faluház oldalának támaszkodó középkorú férfi. A helyiek mellett Magyarcsanádról, Makóról, Nagylakról és Szegedről is jöttek vendégek. – Nagyapám egykoron szegedi éttermekben muzsikált a bandájával, sajnos ez a műfaj mára szinte teljesen elveszett, csak az ilyen fesztiválon lehet még igazi cigányzenét hallani – árulta el Kocsis Antal.

Persze, a fiatalabb generáció jobban értékeli a mai dallamokat. Nekik sem kellett panaszkodniuk, mert eljött a községbe Jolly és a Románcok. Az énekespárt a szemfüles rajongóik gyorsan észrevették, s amint kiszálltak a kocsiból, már meg is rohanták őket autogramért, illetve közös fotózásért. Jollyék nem szöktek el, hanem készségesen írták alá az eléjük tett papírokat, valamint pózoltak a kamerák előtt.

Munkatársunktól. K.