„Hódmezővásárhely számára mindig fontos volt a helyi lakosok véleménye. Azt gondoljuk, hogy a közakarat kell, hogy megadja azt a vezérfonalat, amely mentén a város fejleszteni szükséges” – kezdte a sajtótájékoztatót Hegedűs Zoltán, aki elmondta: több sikeres konzultáción is túl van már a város, az első 2010-ben, Lázár János polgármestersége alatt volt. Május 11-én indult el az új konzultáció, amely a város életében a legnagyobb és legszélesebb körű felmérésnek számít; segítségével az integrált településfejlesztési program céljait véleményezhették a vásárhelyi lakosok.

Összesen 5419 kérdőívet töltöttek ki a helyiek, amely azt jelenti, hogy minden negyedik hódmezővásárhelyi háztartás véleményezett. A konzultáció összesítését minden háztartásba eljuttatja majd az önkormányzat, az eredmények emellett a város honlapján is elérhetők lesznek.

A Vásárhely 2020 konzultációból kiderült, hogy a válaszadók a legfontosabb fejlesztendő területnek a munkahelyteremtést látják, míg a második helyen az egészségügy fejlesztése, a harmadikon a mezőgazdaság támogatása, a negyediken pedig az oktatás fejlesztése végzett. Az eredmény a 2010-es felméréshez képest változást jelent, hiszen akkor az egészségügy fejlesztését tartották a legfontosabbnak a városiak.

A válaszadók mintegy 95 %-a értett egyet azzal, hogy az önkormányzatnak támogatnia kell a hódmezővásárhelyi kis- és közepes vállalkozásokat. A déli ipari elkerülő út megépítését is sokan fontosnak tartják. Érdekes, hogy ezt az Ipari Park bővítése elé helyezték fontossági sorrendben a lakosok, valamint az is, hogy fontosabbnak tartják a veszélyes közlekedési csomópontok biztonságossá tételét, mint a kerékpárutak felújításának kérdését.

97,5 % támogatta a helyi termékek vásárlásának ösztönzését, 94 % pedig az ehhez kapcsolódó városkártya bevezetését. Infrastrukturális fejlesztések közül a csapadékvíz elvezető rendszer megépítése végzett az első helyen (közel 30 %-os válaszadói támogatással), a másodikon (28.2 %-os támogatással) pedig a megújuló energiák használata. A szociális fejlesztések területén az akadálymentesítést, a bölcsődei férőhelyek bővítését, valamint a Kovács-Küry Időskorúak Otthonának rehabilitációját vélik a legégetőbbnek a vásárhelyiek. A válaszadók 36.5 %-a támogatja a rendelők fejlesztését, 26.5 %-a pedig az Egészséges Vásárhely Program folytatását. Az oktatásfejlesztés területén az iskolák és óvodák fejlesztése végzett az élen. A lakosok 83 %-a amellett voksolt, hogy a szakiskolákban olyan szakmákat tanítsanak, amelyekkel helyben el lehet helyezkedni. „A most átalakuló szakképzésnek egy erős iránymutatás arra nézve, hogy milyen formában kell átalakítani a hódmezővásárhelyi szakképzést” – tette hozzá Hegedűs Zoltán. A  konzultáció 15-ös kérdése nyitott volt, amelyben a válaszolók mintegy 90 %-a problémafelvetéseket fogalmazott meg, amelyek 43 %-a infrastrukturális-, 18 %-a kulturális- és 16.5 %-a gazdaságfejlesztésre  vonatkozott. Az utolsó kérdésre adott válaszok 10 %-ában érdekes javaslatokat tettek a kérdőívet kitöltők. Ilyen például az egész város területén elérhető ingyenes wi-fi hálózat igénye, naperőműk telepítése a lakótelepekre vagy a strandfejlesztés, de olyan kérés is érkezett, hogy legyen cigányzene vasárnaponként a Fekete Sasban.

Az alpolgármester végezetül megköszönte a vásárhelyiek aktivitását, hiszen „ez nagy segítség abban, hogy olyan Vásárhelyet építsünk, amely mindannyiunk vágya” – fogalmazott, hozzátéve: az önkormányzat a jövőben is számít a lakosok véleményére.

Rozgonyi Ádám