Igaz volt a mondás, miszerint nagykanállal ehettek a vendégek a makói fürdőfesztivál vasárnapi, zárónapján. A Hagymatikumban hét csapat mérte össze tudását, vajon melyikük készíti a jobb bográcsos ételt. A zsűrinek igen nehéz dolga akadt, mivel különböző pörköltek: kakas, birka, marha, valamint halászlé és még túrós csusza is versengett egymással. Az utóbbi tésztás finomság a végén különdíjat hozott a főzőinek.

A Tökös Ötös birkapörköltje a második helyen zárt holtversenyben. – Teljesen a hagyományos módon készítjük a birkát, semmi különlegesség, semmi flanc, csak nagy adag szeretet és régi-régi családi recept, ennyi az egész – árulta el a makói Németh Imre. A vidám társaság jóféle italokkal fojtotta le a nem éppen diétás menüt. A team nem először főz így együtt, korábbi versenyeken is a képzeletbeli dobogó első három fokán végeztek.

– Igaz tanyasi kakasokat hoztam, s ez adja az alapot, ebben nincs semmiféle tartósított vagy génkezelt élelmiszer, alapanyag, szinte minden háztáji – avatott be a részletekbe a földeáki Mátó Lajos. Az állatok minden egyes része, s nemesebb szerve is a bográcsba került: a tarajától kezdve egészen a férfiasságáig. Mivel kétéves szárnyasok voltak a megboldodultak, így másfél órán keresztül, lassú tűzön főtt az étek.

Ennyi neház ételt aztán tényleg le kellett mozogni. Szerencsére a fesztivál programjában nagy szerepet kapott a sport. A 33-as medencében péládul aqua zumbát tartottak, ahol kicsik és nagyok, férfiak és asszonyok együtt mozogtak. A népszerű Honeybeast zenekar másfél órás élő koncertjén is remek lehetőség nyílt a pörköltek okozta pluszkalóriák ledolgozására. Hamár strand, akkor az együttes énekesnője, Tarján Zsófia sem adta alább, a buli végén ruhástól ugrott a vízbe.

Munkatársunktól. K.