A játék babakocsik szerkezeti kialakítását szabvány határozza meg. Az előírások egyik célja az, hogy a babakocsi ne tudjon véletlenül összecsukódni, és így sérülést okozni.

A játék babakocsiknál a gyártók két szerkezeti megoldást alkalmaznak, az egyik esetben a játék babakocsi a gyermek feje felett csukódik össze. Az ilyen játékok esetében pedig, ha a gyermek belemászik, esetleg a kisebb testvérét beleülteti a játék babakocsiba, és az összecsukódik, akkor a gyermeket fejen vagy torkon ütheti a fogantyú, ami súlyos sérülést is okozhat.

Éppen ezért az ilyen babakocsiknál az az előírás, hogy két olyan zárószerkezetet kell rajtuk kialakítani, amelyek egymástól függetlenül működnek, ezzel ugyanis megakadályozható, hogy a babakocsi véletlenül összecsukódjon. Fontos megjegyezni, hogy eze¬ket a játékokat nem arra tervezeték, hogy gyerekek üljenek bele, de a vonatkozó szabvány szerint ezt a terhelést is ki kell bírniuk.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriu-ma a vizsgált 7 fajta termékből 5-nél (71,4%) állapította meg, hogy nem megfelelő a szerkezeti kialakítás. A kifogásolt termékek között van olyan, amely kisebb sérülést, de olyan termékeket is találtak a szakemberek, amelyek súlyosabb balesetet okozhatnak.

 

Az összecsukódás szempontjából 4, míg az egymáshoz képest elmozduló elemek miatt 3 babakocsi okozhat balesetet. A kifogásolt termékek enyhébb esetben becsíphetik a gyerekek ujját, rosszabb esetben viszont akár fejen vagy toron üthetik a gyerekeket játék közben. Ha nem megfelelően alakítják ki a terméket, sérülést okozhatnak az éles élek, hegyes végződések is, erre is érdemes odafigyelni, ha valaki ilyen játékot vásárol. Ilyen hibát a vizsgált játékokon nem találtak a szakemberek.

 

Mivel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált laboratóriuma a vizsgálatok során ilyen sok nem megfelelő babakocsit talált, ezeket a termékeket a következő években is ellenőrizni fogjuk.

 

A vizsgált termékek listája itt olvasható:

http://www.nfh.hu/sites/default/files/babakocsi_tablazat.pdf

A vizsgálatról készült videó pedig itt található:

 

Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság