Felejtse el a telefont!

Rendőrségi adatok is alátámasztják, hogy a koccanások és balesetek legalább 30 százaléka visszavezethető az okostelefon használatára. Nem csak a selfie-zés, vagy a gyorsan begépelt üzenetek tehetőek azonban felelőssé a figyelmetlenségért, hanem bizony a telefonálás is. Sokan azzal nyugtatják magukat, hogy headset használatával teljesen biztonságosan lehet vezetés közben is telefonálni, holott ez korántsem így van. Több kutatás is rávilágított arra, hogy a telefonon érkező információk sokszorosan terelik el a figyelmet az üzenetíráshoz képest. Emellett azt is érdemes figyelembe venni, hogy a KRESZ nem véletlen tiltja a telefonhasználat minden módját a volán mögött. Már az is törvénytelen, ha csak azzal a céllal nyúlunk okostelefonunkhoz, hogy a beérkező hívást megszakítsuk, hiszen a pillanat törtrésze éppen elég ahhoz, hogy egy közlekedési helyzetet figyelmen kívül hagyjunk, s ezzel veszélybe sodorjuk saját, és autóstársaink életét.

Hőség = csökkenő koncentrálóképesség

Nem csak az okostelefon és annak felelőtlen használata okolható azonban a nyaranta rendszerint nagy számban előforduló közúti balesetekért és koccanásokért, hanem a gyakorta 30-35 fok fölé kúszó hőmérséklet is. Mindez még külterületen is elviselhetetlen, de a belvárosi betondzsungelben, ahol az autókban akár 40 fok fölé is lehet a hőmérséklet, a helyzet sokkal rosszabb. A hőségben csökken a koncentrálóképesség, amin a dugók, a rohanás és a stressz sem segítenek, így sok esetben nem kell sok egy koccanáshoz. A netrisk.hu által megkérdezett szakemberek is azt javasolják, hogy KGFB iránt érdeklődve ajánlott a CASCO lehetőségekről is többet megtudni, hiszen sokkal nagyobb biztonságban tudhatja gépjárművét, ha az ugyan kicsit drágább, de teljes körű szolgáltatást nyújtó gépjármű-biztosítás mellett teszi le a voksot.

 

Ügyeljen a folyadékbevitelre!

A koncentrálóképesség csökkenése a nyári hőségben a kiszáradásnak is betudható. Egyébként sem elegendő csupán akkor inni, ha szomjasak vagyunk, de nyáron különösen igaz ez. Ha elhanyagolja az ivást, úgy rossz közérzetre, fejfájásra, szédelgésre, és ezekkel együtt a közlekedési helyzetek nehezebb felmérésére számíthat, ami egyenes utat jelenthet egy kisebb koccanáshoz, anyagi kárhoz, vagy rosszabb esetben egy akár személyi sérüléssel is járó közlekedési balesethez.

Az utakon előforduló balesetveszélyes szituációkban a személyi tényezőknek minden másnál nagyobb szerep jut. Sajnos tény, hogy a figyelmetlenségéért sok esetben mi magunk vagyunk a felelősek, hiszen a volán mögött ülők nagy része, minden figyelmeztetés ellenére sem mond le a mobilozásról. Ugyanakkor nem mehetünk el az autó általános állapota, a rendszeres ellenőrzések, valamint a megfelelő kopásmélységgel rendelkező abroncsok mellett sem. Annak érdekében, hogy idén nyáron ne kelljen kárrendezéssel foglalkoznia, és biztonságban tudhassa mindig az Önnel együtt utazókat, guruljon kiváló állapotban levő gépjárművel az utakra, és vezetés közben is kizárólag a közlekedési szituációk megfelelő felmérésére fordítsa figyelmét!