Lázár János arról is szólt, hogy vannak, akik az ilyen támadásokat azzal igyekeznek semlegesíteni, hogy családjukkal, privát környezetükkel többször megjelennek a médiában, azonban – ahogy fogalmazott – “attól, hogy a celeb-bulvár sajtót beengedjem az otthonomba, genetikusan idegenkedem”.

A politikus a műsorban beszélt a vásárhelyi polgármesteri éveiről, családja történetéről, és arról, hogy a rendszerváltáskor vágyott polgári társadalom egyik lényege, hogy aki szorgalma, eredményt ér el a munkájával, azt az eredményt felhasználhatja a hazája, vagy a családja javára, és ez a németeknél és az osztrákoknál hatodik-hetedik generáció óta töretlen, nálunk azonban megtört ez a generációs lánc.

A politikai elvekről szólva leszögezte: hiba lenne, ha a Fidesz az irigységre építene politikát, mint azt a baloldal teszi. Nem elvenni kell valakitől, és azt adni másnak, hanem lehetőséget biztosítani, hogy tehetsége, munkája által boldogulni tudjon. Mint megfogalmazta, az a cél, hogy minél több, saját tulajdonnal, saját egzisztenciával rendelkező család legyen Magyarországon. Hozzátette: tudjuk, hogy ez nem mindenkinek sikerülhet, velük szemben óriási felelősségünk van, hogy róluk gondoskodjunk, de az alapvető feladatunk, hogy mindenkinek megnyissuk a lehetőséget a siker felé. Egy felzárkózást lehetőségét biztosító társadalomhoz alulról nyitott középosztály kell, és hogy az abba való bekerülés lehetősége mindenki számára megadasson.

A miniszter beszélt arról is, hogy hazánk függetlenségének alapvető feltétele, hogy az országban gazdasági növekedés legyen. Ne csak 2-3 százalékos, hanem akár 4-5 százalékos is, 5-10 éves távlatban – tette hozzá.

– Mi az elmúlt években sokat tettünk, hiszen onnan indultunk, mint Görögország, és látható, hogy az “európai házi feladatot” mi, magyarok, jól oldottuk meg. A további fejlődéshez azonban új eszközök kellenek. Csökkenteni kell az állami bürokráciát, hogy az ne fojtsa meg a gazdaságot és ne nehezítse az emberek életét – jelentette ki Lázár János. Mint elmondta, augusztus 25-én fogja a kormány megtárgyalni az OECD jelentését, amely ezekre a problémákra irányította a figyelmet annak tükrében, hogy Magyarországon az állam a GDP 20-22 százalékát költi magára, míg ez Németországban nyolc százalék, a közép-európai versenytársainknál csak 15 százalék.

A változásokhoz a kormányhivatalokban dolgozók és a hivatalokat felkeresők véleményét, ötleteit is kikérték – utóbbiak közül 150 ezren töltötték ki a kérdőíveket -, és mint a miniszter kijelentette, feladata a régi rendszerek megváltoztatása. Mint fogalmazott, nem arra szerződött, hogy népszerű és „jó fiú” legyen, hanem arra, hogy a miniszterelnök munkáját az ügyek határozott megoldásával segítse.

Mint kifejtette: a közigazgatási hatósági ügyintézés mellett az adóhatóságnak is az szolgáltató közigazgatás irányába kell változnia, és a miniuszterelnöktől kapott feladat szerint mindezekről nem csak beszélni kell, hanem néhány éven belül érezhető változásokat kell, hogy tapasztaljunk.

Arnay