Makón nagy hagyománya van a roncsderbinek. Ahogy Mihály Norbert, a Marosmenti Extrém Sport Egyesület elnöke fogalmazott: több évtizedes múltra tekint vissza ez a technikai sportág a városban.  – A szombati nap a pálya karbantartásával, vagyis elsősorban a belocsolásával telt – mondta a főszervező.  Azért a vendégek sem unatkoztak, ugyanis négy rockbanda gondoskodott a jó hangulatról. Elsőként egy fiatal helyi csapat, a Ma-Rock csapott a húrok közé. Őket szintén makóiak, a Steel követte.  Kiszomborról az M-Jam, Szegedről pedig a Körúti Service lépett színre.

Vasárnap országos megmérettetésnek lesz a helyszíne a Báló-liget. Elsősorban a környékről érkeznek versenyzők, de mórahalmiak és kecskemétiek is a volán mögé ülnek.  A nézők nem csupán roncsderbit láthatnak, hanem autókrosszt is. Az utóbbiban főleg ladások csapnak össze.  Makó szinte bölcsője ezeknek a futamoknak. Ezelőtt tíz esztendeje azonban megszakadt ez a versenyzés. Az egyesület szó szerint a gazból és a semmiből hozta vissza, tette rendbe a ligetet.

Mivel egy katlanban helyeszkedik el maga a pálya, igen egyedinek számít. A szakemberek az ország legjobb roncsderbis nyomvonala között tartják számon a makóit.  A környéken Kiszomboron és Apátfalván van még ilyen jellegű pálya. A makóiak ezeken is segítenek a házigazdáknak a versenyek lebonyolításában.

Többen sátrakat is állítottak, ugyanis itt töltik a szombat éjszakát, hogy a vasárnapi futamra frissek legyenek. – Ez egy kicsit túlzás, ugyanis sörrel és némi nemű házi főzésű gyümölcslével hangoltunk, így lehet, hogy a katzenjammer fog győzni vasárnap – mondta nevetve Péter, miközben nagyot kortyolt az előtte lévő pohárból. A középkorú férfi nem versenyző, hanem ismerősét kísérte el, olyan mindenesféleként: ha kell szereli a motort, de főz is, valamint segít a hazajutásban.

Munkatársunktól. K.