Korareggel felizzottak a tárcsalapok, rottyantak a bográcsok, forrani kezdtek az üstök.

Ugyanis kezdetét vette az első Hód-tavi Gasztro-lovagi Torna. Melynek ötletgazdája, Csáki Zsolt volt, és így fogalmazott a kezdeményezéssel kapcsolatban: „A Hód-tavi Gasztro-lovagi Torna elnevezésű főzőverseny egyik és talán legfontosabb feltétele, hogy az ételek a kornak megfelelően, korhűen készüljenek el: mind fűszerezésük, mind pedig elkészítési módjuk szempontjából. Tiltott a paprika, paradicsom és kukorica használata is. Hogy miért? Egyszerű: a főzőverseny a 13. századi középkori „gasztrokultúrából” merítkezik, hiszen a Hód-tavi csata az 1200-as évek végén zajlott, nagy valószínűséggel Hódmezővásárhely környékén, és ekkor még nem voltak ismertek Európában a fentebb említett összetevők. Az „ínyvitézek” feladata tehát az volt, hogy a különleges ízeket akár paprika felhasználása nélkül varázsolják elő. Áldosok, üstönyök, szamszák…”

Hét csapat nevezett a versenyre, néhányukkal (Hódmezei Őrzők, ICS Fürjészet, Mártélyi Vendégvárók) éppen a Rádió 7 hallgatóinak élőben ’fürjentjük’ az ízkavalkád csodás báját.

Szép eredményeket értek el a csapatok, de az ICS Fürjészet ételkölteményei osztatlakodtak a zsűri berkein belül. Képünkön Imréné Kónya Gizella (a csapat képviseletében örömét látják – majd a csapatot magát is).

A hagyományőrző főzéssel párhuzamosan zajlott a Kun László Íjász Emlékverseny. Itt a nagyszámú nevezettek különféle célpontokra „vadásztak”:

És különféle körülmények között:

(A díjazottak fotói a galériánkban.)

Égető Réka kolléganőnk is kipróbálta magát (másokkal egyetemben), hogy meddig képes feszíteni a húrt. Nem mellesleg ő a nyelvét is használta, hiszen az egyik zsűritag is volt a főzőversenyen.

Balász és Milán azért érkeztek Tiszaföldvárról, hogy az egyik kedvenc hobbijuknak, az íjászkodásnak hódoljanak. Balázs féléve kapott egy íjat, de azóta nagyon megszerette a sportot. Milán pedig két éve kapta meg első íját, ugyanis egyik ismerőse már korábban is űzte eme tevékenységet, és megtetszett neki.

Hun-magyar harcművészeti lovas bemutatót tartott Nagy Ákos karddal, dárdával, íjjal.

Majd a nap zárásaként csatarekonstrukciót tekinthettek meg az érdeklődők.

Vass Gergő, a kunszentmiklósi Iloncsuk Szabadcsapat vezetője, aki a játék során a kunok hadvezére volt, elmondta, hogy ők voltak az egyik ötletadói a Hód-tavi csata megelevenítésének. „Sipos Robit (a rendezvény szervezője – a szerk.) megkerestük 4-5 éve ezzel az ötlettel, mert hallottuk, hogy ő is gondolkodna valami ilyesmiben. Ekkor fölmerült bennünk, hogy Magyarországon nagyon kevés az olyan korszakos történelmi rendezvény, ahol kimondottan egy adott időszaknak vagy egy adott történelmi csatának állítanak méltó megemlékezést, és így alakult ki, amit ma láthatnak az emberek.”

(Megjegyzendő, hogy a LÖSZszel együtt szervezték idén a Hód-tavi csatát, azt a tudósításunkat itt találják még több fotóval.)

 

G.

További fotók: