Immár harmadik éve szervez Hódmezővásárhely önkormányzata és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ napközis tábort – idén június 22. és augusztus 7. között –, amelyen a város általános iskolásai vesznek részt, 6-12 éves korig. A programok a Varga Tamás Általános Iskolából indulnak, és délelőtt külső helyszíneken folytatódnak. Délután az iskolába visszatérve, a tornateremben és az iskolaudvaron játszhatnak a gyerekek. Szerdán 30 táborozó látogatott a művelődési központba, ahol Benkő Brigitta drámapedagógus tartott foglalkozást. A tábor állandó programelemeként, a tegnapi napon is strandolhattak a fiatalok, akik a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központba és a kórház L épületébe is ellátogathattak. Az utóbbi helyszínen – a Környezeti Információs Központ munkatársainak vezetésével – környezettudatos foglalkozáson vehettek részt a gyerekek – tudtuk meg Szász Boglárkától, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ munkatársától, aki elmondta: a legtöbb gyerek a Varga Tamásból, illetve a Szent Istvánból érkezett a nyári táborba (amely az étkezési díjat leszámítva egyébiránt teljesen ingyenes), de a Táltos Iskola, a Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola tanulói közül is többen részesei a szünidei kalandnak. A táborozók létszámára idén sem lehet panasz, a múlt heti mozizáson 120-an vettek részt.

A csütörtöki nap – az esős idő miatt – a lubickolás kimaradt, a gyerekek egy része a könyvtár, másik része a kórház, 24-en pedig az Emlékpont programjaiba kapcsolódtak be. A múzeumban tárlatvezetéssel kezdődött a nap, a gyereksereg a Fronthétköznapok című időszaki kiállítást tekinthette meg. Az első világháborús gyűjteményt – interaktív tárlatvezetés keretében – Nagy Gyöngyi történész mutatta be. „A világháborúról ezek a kisgyerekek természetesen még nem sokat tudnak.

Arra hívjuk fel figyelmüket, hogy voltak hódmezővásárhelyi katonák, akik részt vettek ebben a háborúban, távol hazájuktól, Olaszországban. Megpróbáljuk közelebb hozni a gyerekek lelkéhez a katonák mindennapjait azzal, hogy bemutatjuk fegyvereiket és saját készítésű tárgyaikat” – fogalmazott. A múzeum vendégei érdeklődve hallgatták a történész tárlatvezetését, sőt, még hozzá is szóltak ahhoz: valaki arról számolt be, hogy nagyszüleinek is van kitüntetésük. Az emlékek megörökítésének és megőrzésének fontossága többekben már – fiatal koruk ellenére is – tudatosult.  Sokan arról számoltak be, hogy fényképeket készítenek a tárlatról, hogy utána vissza tudjanak emlékezni arra, hogy mi történt a vásárhelyi közgyűjteményben.

A táborozók – az időszaki tárlat megtekintése után – Mása és Medve orosz mesesorozat néhány epizódját nézték meg.

Ezután a kiállítás élményeit kézműves foglalkozáson, Novák Anikó múzeumpedagógus segítségével dolgozhatták fel a táborozók, akik tábori újságot, képeslapot szerkeszthettek, lerajzolhatták a különböző világháborús kitüntetéseket, fegyvereket vagy egyéb tárgyi emlékeket, sőt képrejtvényen is törhették a fejüket, és még gyurmázhattak is.

Kiss Albert Bianka (balról), a Varga Tamás 2. osztályos diákja már tavaly is részt vett a táborban. Az idei programok közül a strandolást élvezi a legjobban, de a múzeumban levetített mese is tetszett neki, amelyen többször nevetett. A mesenézés után nagy elánnal ragadott színes ceruzát.

Boldizsár Lara (középen), Bianka iskolatársának tetszettek – ahogy fogalmazott – a kiállítás „képei”, a kézműves foglalkozáson pedig a mese szereplőit színezte ki, olyan színűre, ahogy azokat a vásznon látta.

„Nagyon tetszett a mese humorossága” – fogalmazott Arany Tinetta (jobbról), negyedikes Lisztes diák, aki németet tanul. Elmondta, hogy az orosz nyelvű mesét annak ellenére is megértette, hogy az számára egy teljesen idegen nyelven szólalt meg.

Rozgonyi Ádám