Akár Magyarországon, akár Európában, esetleg azon kívül teszünk kisebb-nagyobb kiruccanást, szükségünk van bizonyos gyógyszerekre – hiába, az ördög nem alszik. Elengedhetetlen valamilyen fájdalomcsillapító készítmény beszerzése. Külön gondolnunk kell a gyerekekre, akik számára szirupos vagy kúpos formában adagolhatjuk ezen készítményeket. Fontos azonban, hogy ezeket hűvös helyen tároljuk. – A lázmérőt se felejtsük otthon – emelte ki Dr. Kőhegyi Judit, a Zrínyi utcai gyógyszertár gyógyszerésze.

Hányáscsillapítónak B6 vitamint csomagoljunk a fürdőruha, esetleg a túrafelszerelés közé. A folyadékpótlásról viszont nem kizárólag ilyen esetekben kell gondoskodnunk, egész évben, nyáron meg különösen, figyeljünk arra, hogy elegendő folyadékkal töltsük fel szervezetünket.

– Előfordulhat még hasmenés, hiszen a megszokottól eltérő baktériumokkal találkozhatunk, ennek kezelésére is fontos, hogy beszerezzük a megfelelő készítményeket – folytatta a felsorolást Dr. Kőhegyi Judit. Gondolnunk kell még az allergiás reakciókra, illetve a horzsolások, egyéb felszíni sérülések kezelése esetére jó, ha van nálunk sebfertőtlenítő. Napos időben pedig elengedhetetlen a fényvédelem: 15-30-cel a napra menetel előtt érdemes magunkat bekennünk. Illetve kezünk folyamatos fertőtlenítése sem árt: alkoholos kendőket vagy zselé formátumú géleket is vihetünk magunkkal erre a célra.

Ha Európán kívülre utazunk, például Afrikába vagy Ázsiába, előtte mindenképpen tájékozódjunk a beszerzendő védőoltásokról: utazás előtt 2 hónappal kell megkapnunk ezeket. A szakember kiemelte, hogy vannak olyan országok (például Egyiptom), ahol nagyon gyakoriak a hasmenéses megbetegedések, viszont erre az itthon kapható készítmények nem megfelelőek. Ezeket csak az adott országban tudjuk beszerezni. Minden más esetben az a javaslat, hogy még itthon, az utazás előtt vásároljunk be a patikákban, hiszen itthon lényegesen olcsóbban juthatunk hozzá ezekhez, és mennyivel egyszerűbb magyarul elmagyarázni a gyógyszerésznek, mire van szükségünk, mint portugálul…

ÉR.