Bizonyos kor felett a szem alkalmazkodóképessége csökken. Mind közelre, mind távolra rosszabbul látunk. Ez teljesen természetes, hiszen a szemünk is öregszik, veszít rugalmasságából, így közelre nehezebben fókuszálunk. Ezt nevezzük presbyopiának. Erre a gondra megoldás a multifokális szemüveg, amely mind közelre, mind távolra mankót ad a látásunknak. Óriási előnyük, hogy nem kell két – vagy esetenként három – szemüveget cserélgetni, mondhatjuk, hogy egy szemüvegen belül megvan minden dioptria, amire a szemünknek szüksége van.

Speciális méréssel állítják be azt, hogy a szemüveg alsó, középső illetve felső részén milyen legyen a lencse. Így a kész szemüveg tökéletesen komfortos lesz. Készíttethetünk akár kimondottan munkához is multifokális szemüveget, amelynek az alsó részét közelre, középső részét munkatávolságra, felső részét pedig „szoba mérethez” állítják be, így például az irodában mindent élesen látunk majd segítségével. De fontos tudni, hogy ezzel nem ajánlott utcára menni, vagy vezetni, mert arra nem alkalmas, viszont a hagyományos multifokális lencse igen.

A használatát azonban meg kell tanulni. Van, aki először idegenkedik tőle, szokatlan lehet egy egyfókuszú szemüveg után, de a tapasztalat az, hogy nagyon hamar megszokja az ember. Egy-két nap elég, de a legrosszabb esetben is maximum két hét kell.

Érdekességként meg kell jegyezni, hogy 1959-ben fejlesztettek ki először multifokális lencsét. Ennek ellenére mindössze 15-20 éve kezdte el kiszorítani a bifokális lencséket. Manapság már alig-alig akad, aki a bifokális lencsét választja, hiszen sokkal komfortosabb, és sokkal könnyebben használható a multifokális lencse.

Akár napszemüvegre, monitor szemüvegre van szükségük, vagy multifokális lencsét, kontaktlencsét szeretnének, vagy egyszerűen csak tudni szeretnék, tényleg jó-e a szemük, keressék fel bátran a Móritz Optikát, Hódmezővásárhelyen, a Deák Ferenc utca 2. szám alatt. Látásvizsgálatra érdemes előzetesen telefonon bejelentkezni: 62/534-640, az optikában Dr. Remák Anna szemész szakorvos rendel hétfőn, csütörtökön és pénteken 9-15 óráig, illetve kedden 11-17, szerdán 9-12 óráig, de diplomás optometristák is várják a 14 év fölöttieket. Az üzlet nyitva tartása: hétfőtől péntekig 8-17 óráig, szombaton 9-től délig. Az üzletet az interneten is megtalálják: www.moritzoptika.hu, és ott vannak a facebookon is.

Kiskata