Fogathajtó versennyel, felvonulással és utcabállal folytatódtak a Mindszenti Napok - Galériával! 48

 

 

A mindszenti Tisza-parton délelőtt 9 órától egy igazi sportkavalkád kezdődött. Volt strandfoci bajnokság – a Mindszenti Sport Club SE szervezésében –, karate, capoeira, aerobik és zumba is. Elrajtolt az I. Mindszenti Tisza parti futópart és a sárkányhajós teljesítménymérés is. A tizenkét méteres sárkányhajókban 18-20-an ültek, a vendégtelepülések vegyesen alkottak csapatokat, s versenyeztek. A kavalkádon közreműködtek többek között: Czanik Balázs capoeira aerobik mester és Gáspárné Csernus Edina aerobik tornász.

Eközben a városban aratónap kezdődött a Helytörténeti Gyűjtemény udvarán, az Együtt Egymásért a Fiatalokkal szervezésében. A Pajzsmirigy Betegek Csongrád Megyei Egyesülete állapotfelmérést, szűréseket végzett, az iskola épületében pedig retro-véradás volt, melynek keretében több mint 100-an adtak vért.

A lovaspályán fiatal lovak VB válogatóját tartották. Benkő Sándor, a Mindszenti Lovas Klub elnöke elmondta, a verseny egyedülálló a világon. Szeptemberben Mezőhegyesen rendezik a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát, ennek második válogatóját rendezték Mindszenten.

A válogatóra rekordszámú, 19 fogat nevezett, az ország minden pontjából; többek között Sarkadról, Mosonmagyaróvárról és Budapestről is. A fogatok 5, 6 és 7 éves kategóriában indultak.

A fogathajtóknak díjhajtó feladatokat kellett végrehajtaniuk az akadályhajtás mellett, egy fogat kb. 8 percet töltött a pályán. Háromtagú bírói testület bírált, a vezetőbíró Tóth Ferenc, a fábiánsebestyéni Kinizsi Zrt. képviselője volt, míg társai István Péter és Fáry János voltak. A válogatót sokan figyelemmel kísérték, a résztvevők finom marhapörköltet is fogyaszthattak.

5 éves korcsoportban Meskóné Orosz Mária (Állatorvos-tudományi Kar TLC), 6 éves korcsoportban Pál István (Lantos Mihály LSE), míg 7 éves korcsoportban Szabó Zoltán (Zombai Lovasklub Egyesület) végzett az élen. A kupákat és díjszalagokat a versenybírók, valamint Benkő Sándor és Nagy János, a Mindszenti Lovas Klub vezetőségi tagja adták át.

„Nagyszerű volt a szervezés, soha nem nevezett még ennyi egyes fogat. A mindszentiek sokat tesznek azért, hogy az egyes fogathajtás fejlődjön. Benkő Sándor felkarolta ezt, és csodálatos versenyt rendezett. A helyiek rendkívül jó házigazdák voltak, a lelátókon több száz ember kísérte figyelemmel a versenyt” – értékelt Ifj. Bozsik József, az egyes fogatok szövetségi kapitánya.

A lovasprogram ezzel még nem ért véget, hiszen délután a Mindszenti Napokon résztvevő polgármesterek akadályhajtása következett. A megmérettetésen 10-en indultak, köztük természetesen Zsótér Károly, Mindszent polgármestere is. Egy rövid pályabejárást követően kezdődött a verseny, amelyhez Szabó István, Benkő Sándor és Bartucz Csaba biztosított fogatokat.

Az akadályhajtás nagyon jó hangulatba telt, a közönség hangosan szurkolt és éljenzett is, egy-egy sikeres manőver után.

A polgármesteri futamon végül Horváth János, Mátramindszent polgármestere diadalmaskodott, 0 hibaponttal. A második helyen Mindszentkálla végzett, a dobogót Pér csípte el, Mindszent pedig a hetedik helyen végzett. Ezután a fiatal lovak akadályhajtása következett. Az érdeklődők a nap során közel 50 fogatot láthattak.

Stefán Jaklovszky (balról), a szlovákiai Jászómindszent (Poprocs) polgármestere a hatodik helyen zárt az akadályhajtáson. A versenyen nagyon jól érezte magát, a Mindszenti Napok programjait pedig igazán jónak találja. Kiemelte, hogy a városban kedves, vendégszerető fogadtatásra találtak a jászómindszentiek, akik remekül érzik magukat a programokon. Több mint húsz éve tartja a kapcsolatot a „két Mindszent”, az évek során pedig életre szóló élményeket szereztek – mondta el a községvezető, hozzátéve: a település csapata bekerült a strandfoci bajnokság döntőjébe, büszkék erre az eredményre. A delegáció fiatal tagjai remekül szórakoznak a kulturális és sport találkozón, a nap emlékeit éjszakánként mindig felidézik.

Óriás barátfüle, hatalmas felvonulás és népes utcabál


A Kulturális Központnál felállított színpadon 15 órától a települések büszkeségei mutatkoztak be. A polgármesteri köszöntőt követően a mindszenti Városi Vegyeskar lépett először színpadra, majd a Mindszentpuszta-Pér néptáncosai műsorát tekinthették meg az érdeklődők.

A szerbiai Muzslya citerás és mazsorett produkcióval is készült, Kis Dominika a Szerelmes csillagokat énekelte el, a szentesi Szilveresek pedig standard és latin táncokat adtak elő.

Pér képviseletében Hagen Orsolya, Mindszentében pedig Kis István is dalra fakadt, csak úgy mint az Alkony Népdalkör, valamint a mátramindszenti asszonykórus is.

A gyerekek a nap során nagyon jól szórakoztak a szalmalabirintusban, sokat ugráltak a trambulinokon, élvezettel használták a városban lévő kis vidámparkot. Helyi városnéző kisvonat is indult, amellyel egy hangulatos településmustrára mehettek az érdeklődők.

A Mindszenti Napok keretében barátfüle rekordkísérletre is sor került, a cél az volt, hogy a Mindszenti Napokon résztvevő valamennyi település, lakosságszámnyi barátfülét süssön ki. Több mint 16 ezer sütemény készült el, egy hét leforgása alatt. Volt olyan felajánló, aki helyben 800 darab süteményt készített el, és olyan település is, amely 3300 barátfülét hozott. Az akcióban részt vettek magán baráti társaságok és civil szervezetek is.

A muzslyaiak sajnálatos módon nem tudták behozni országunkba az általuk készített, tekintélyes mennyiségű 8000 darab barátfülét, így helyettük egy baráti társaság egy óriás, 50×80 cm-es süteményt sütött ki, a szegvári Fácános Vendégház kemencéjében. A „Süssük ki a barátságot” szlogenű rekordkísérlet így végül nem valósult meg, azonban ennyi barátfüle, egy hét alatt, még biztos nem sült ki a Kárpát medencében. Hogy ízletesek lettek-e az édességek? Igen! A finomságok egy óra alatt el is fogytak.

A jókedvű falatozás közben a 14 órás tekergés fődíját – egy értékes kerékpárt – is kisorsolták. Olaszné Kispál Erika (fotónkon), mindszenti lakos kitörő örömmel konstatálta győzelmét, és alig tudott választani a Rolling-Trió Kft. kétkerekűi közül. A 14 kilométeres túra véleménye szerint nagyon jó volt, különösen a még jobb társasággal. A téren sok-sok léggömb is magasba emelkedett, kívánságlufikat engedtek a felhők közé.

Este 18 és 19 óra magasságában szinte megtelt Mindszent központja. A Szabadság téren ezrek gyülekeztek, hogy megtekintsék a már hagyományosnak számító Lovak és lóerők felvonulását.

A városba érkezett 13 település delegációja mellett lovasok, fogatok, mezőgazdasági járművek, kamionok és motorosok haladtak sorban a lovaspálya felé, ahol egy esti lovas show-t is megtekinthettek a látogatók.

##video:283201##

A kalandvágyók még éjszakai kalandtúrán is részt vehettek, amelyen a vendégeskedő települések, és a vendéglátó városra jellemző feladatokat kellett végrehajtaniuk a csapatoknak. Az akadályversenyen induló 14 csapat vegyes összetételű volt, amelyekben a helyiek és a vendégek együtt versenyeztek. Végül a Papírkutyák győzedelmeskedtek, a második helyen a Hét halászok csapata, míg a harmadikon a Maradék névre hallgató, Mindszentpuszta-péri alakult végzett.

Az este hátralévő részében a mulatozásé lett a főszerep. Előbb Pándy Piroska énekelt operett slágereket és nótákat, majd a Bibuczi zenekar fergeteges hangulatú utcabálja következett, amelyen sokan maradtak, s a jókedv, tánc és énekszó sem maradt el.

A szombati programokról további képek a “XIV. Mindszenti Napok – szombat délelőtti programok” című galériánkban!

Rozgonyi Ádám

 

Fotók: Rozgonyi Ádám / Juhász Éva

A  fiatal lovak VB válogatóáról Ifj. Bozsik Józseftől is kaptunk fotókat, köszönjük!