Ahogy egy-két felhő is az égen, de ez senkinek a kedvét nem vette el. Néha még ki is préseltek magukból néma esőcskét, hogy ezzel is színesítsék a fesztivált.

Már kora reggel elindult az Ismerd meg Rárós Kéktót elnevezésű lovas tájékozódási verseny, illetve a főzőverseny is. Előkerültek a bográcsok, hiszen a versenyzők többsége valamilyen pörköltöt készített.

Egészen Orosházáról érkezett a Kéktó Fesztiválra Koltai Zoltán és csapata, amelynek neve is volt: a Két tökös meg a tyúk. Zoltánon kívül a másik „tökös” Juhász Zsolt volt, a csapat női tagjának személyében pedig Raffai Zoltánnét tisztelhettük. Stílszerűen kakaspörköltet kotyvasztottak az üstben, amellyel a reményeik szerint aranyminősítést fognak szerezni. Tavaly már indultak a főzőversenyen, akkor sajnos csak az ezüst sikerült. Mint megtudtuk a csapattól, jó pörkölt titka az alapanyagok minőségében rejlik.

Megkérdeztük a zsűri egyik tagját, illetve a fő gasztro-szervezőjét a rendezvénynek, milyen szempontokat vettek figyelembe a versenyben. Csáki Zsolt így nyilatkozott: „Több ételt egymáshoz csak akkor lehet viszonyítani, ha azonos kategóriában szerepelnek, például egy pörköltöt a pörkölttel, egy sülttel vagy egy levessel már nehezebb. Épp ezért a zsűri alapvető feladata már hatodik éve, hogy az ételt önmagában értékelje. Ezáltal akár minden csapat kaphat aranyminősítést.”

Egy biztos, a csapatok jól szórakoztak főzés közben, és ez az, ami igazán számít.

A gasztronómia mellett jelen voltak a Kéktó Fesztivál elmaradhatatlan főszereplői is, a lovak. Fogathajtó verseny, Furioso North Star lovak országos tenyészszemléje, pas de deaux bemutató, illetve a hagyományos magyar lófajták bemutatója is gazdagította a programot. Volt még csikós-, doromb- és hun-magyar harcművészeti bemutató is. A kulák üldözés áldozataira is megemlékeztek, ahogy arról már korábban beszámoltunk.

De összecsaptak az erős emberek is. Ide aztán kellett izom rendesen, dagadtak is az ütőerek egy-egy erőgyakorlatnál.

Azért akadt, aki inkább humorban mutatkozott erősnek:

Erre a programra volt leginkább kíváncsi a két szegedi bokszoló, Kis Máté Olivér és Csala Zoltán. A tegnapi nap folyamán ők csak az esti mulatságba kapcsolódtak be, most pedig kifejezetten az erőpróbára érkeztek – szigorúan csak nézőként. Ez volt a második Kéktó Fesztiváljuk.

Bereczki Imre egész családja kint volt a fesztivál hétvégéjén. Felesége, Erzsike leginkább csak nézőként, illetve szurkolóként. Volt is neki miért, kiért szurkolnia, hiszen két gyermekük, Bianka és Levente is Kéktóban lovagoknak már több éve, és a megrendezett versenyeken is előszeretettel vesznek részt. Apuka viszont a kisgyerekeknek tart kézművesfoglalkozást, leginkább agyagozást. Készültek is szép számmal a lovacskák, elefántok és egyebek. – Nekem a gyerekek mosolya, ami legjobban tetszik, öröm rájuk nézni. Két évvel ezelőtt települtünk ki először, és azóta hagyománnyá vált – mondta Bereczki Imre.

A vasárnap sem múlt el malacfogás nélkül, de akadt még székfoglaló, lóhúzta varázsszőnyeg és végül ember és ló is összemérhette erejét.

Kucsora István, a rendezvény főszervezője elégedettségéről tájékoztatta hírportálunkat, hiszen folyamatosan nagy volt az érdeklődés a fesztivál minden napján, összes programján. Jövőre hasonló ilyet!

ÉR.