Aki a napokban végigsétál Kiszomboron, az több felállványozott középületet is láthat. – Mivel az önkormányzatnak nem volt adósságállománya, így tavaly pályázhattunk a Belügyminisztériumhoz, ahonnan 112 millió forintos támogatást kaptunk – nyilatkozta Szegvári Ernőné polgármester. Ennek, valamint Lázár János országgyűlési képviselőnek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek köszönhetően összesen 135 millió forint érkezett a településre, melyből a polgármesteri hivatalt, a könyvtárat, a művelődési házat és a szociális gondozási központot újítják fel.

A polgármesteri hivatalban a házasságkötő terem hamarosan új köntösben várja a boldogító igent kimondókat. Új nyílászárókat is kapott a helyiség, valamint korszerűsítették a fűtést is. Ezek költsége összesen közel 40 millió forintba került. A szakemberek a könyvtárat szinte teljesen szétszedték. A tetőfelújítástól kezdve egészen az aljzat szigeteléséig mindent meg kell csinálni. Ezen kívűl új mellékhelyiségeket is kap a bibliotéka, aminek együttesen 43,8 millió forint az ára.

A harmadik középület, ahol jelenleg is folyik a munka, az az Ady Endre Művelődési Ház. Itt a 44 milliós keretből hőszigetelnek, valamint megújul a tetőszerkezet. Az utóbbira azért van szükség, mert régi pala fedi a kultúrházat, ami összetöredezett, iiletve a villámvédelmi előírásoknak sem felel meg. A könyvtárhoz hasonlóan a művelődési háznál is megépül az akadálymentesített feljáró.

A szociális gondozási központban mostanra be is fejeződött a munka. Egy közel tízmillió forintos összköltségből kicserélték a régi ajtókat, ablakokat, valamint hőszigeteltek is. Hamarosan valamenyi kiszombori középület megfelel az energetikai szabályoknak. A kivitelező július közepére készül el a kultúrház, a könyvtár és a polgármesteri hivatal felújításával.

Munkatársunktól. K.