A Makói Ifjúsági Művésztelep első alkalommal 2001-ben nyitotta meg a kapuit, majd 2004-től már a térségből is fogadtak ifjú tehetségeket. Jelenleg a több száz nívós darabbal büszkélkedő, ifjú alkotók munkáiból álló képzőművészeti gyűjtemény méltón reprezentálja a másfél évtizedes munkát. Az országosan is egyedülálló művésztelep iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Június 15-től 26-ig közel ötven diákot láttak vendégül, akik Makóról, Kiszomborról, Királyhegyesről, Ferencszállásról, Apátfalváról, Földeákról és Szegedről érkeztek.

A művésztelep zárókiállításának a megnyitóját pénteken rendezték a Városház Galériában. Farkas Éva Erzsébet polgármester, Czirbus Gábor alpolgármester és Karsai Ildikó, a galéria és a művésztelep vezetője köszöntötte a művészpalántákat. A közel két hét alatt Oláh Nóra, Bertus Barcza Anikó, Molnárné Bárdi Andrea, Brzozka Marek és Nacsa Richárd művésztanárok foglalkoztak a gyermekekkel.

– Az elmúlt 15 esztendőben mindig valamilyen téma köré gyűjtöttük össze az alkotásokat, az idén a Mesterek nyomában címet viselte – mondta Bertus Barcza Anikó. Ez csak irányvonal volt, a diákok a saját stílusuk szerint alkottak. A kiállításon egyéni grafikák és festmények mellett egy közös alkotás is látható: egy pannó, ami hét darab, nagyméretű fatáblából áll, együttesen közel 5,5 méter szer 1 méteres képet alkotnak. Ezen a nagy táblán jelennek meg a különféle mesterségek, így többek között az építészet, a színjátszás és egyéb művészeti ágak.

A 13 éves Erdei Borinak, aki a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók tagintézményében tanul, a grafika és a festészet a kedvence. A kiállításra egy törzsi táncot ábrázoló képet készített. Iskolatársa, Csala Natália a grafika mellett szobrokat is alkot. Érdekes témát választott: az alkotásán egy kéz jelenik meg, mely egy ruhát rajzol. Modellként a saját balját használta, miközben jobb kézzel festette.

Munkatársunktól. K.