Egy nyertes pályázatnak köszönhetően a makói Szent István Egyházi Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium hetedikesei egy ötnapos erdélyi körutazáson vehettek részt. – A kirándulás legfontosabb célja az volt, hogy a makói diákok megismerhessék a határon túli történelmi nevezettségeket, valamint a természeti értékeket – nyilatkozta Győrfi József osztályfőnök.

Nyárádremetén is laktak a Maros-partiak, ahol összeismerkedtek hasonló korú diákokkal. Megmutatták egymásnak néptáncaikat, szokásaikat, de közös játékra és sportra is jutott idő. Az egyik makói diák, Marsi Gergely rövid beszámolót is tartott az utazásról. Első állomásként a dévai várat nézték meg, Nagyenyeden pedig egy svájci házban szállásolták el őket.

A fiatalok a Tordai-hasadéknál is jártak, majd továbbindultak Szovátára. Négyórás gyalogtúra árán feljutottak a Bekecs-tetőre, ami igen kifárasztotta a makóiakat. Márton Zsófia elmesélte, hogy Kolozsváron megnézték Mátyás király szülőházát, valamint a szobrát, illetve a Szent Mihály templomot. Hazafelé menet pedig megálltak Nagyváradon.

Zsófinak legjobban a parajdi sóbánya tetszett. – Nem csak azért fogott meg, mert szép helyen van, hanem nagyon jó, friss volt ott a levegő – árulta el a kislány. Hozzátette: a környékén élő emberek nagyon vidámak voltak, kedvesen fogadták őket. Emellett az egész területnek pozitív kisugárzása van – foglalta össze parajdi élményeit Zsófi.

Munkatársunktól. K.