Az egyik leggyakoribb tévedés a végzettségre, képzettségre vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmezéséből adódik. A törvény által megfogalmazott kitétel szerint, ha a végzett tevékenység igényli a középfokú végzettséget vagy szakképzettséget, akkor alkalmazni kell a garantált bérminimum összegét. A kötelezettség tehát független attól, hogy az egyéni vállalkozó ténylegesen rendelkezik-e ilyen végzettséggel, illetve szakképzettséggel vagy sem. Az egyéni vállalkozók több esetben tévesen határozzák meg az általuk végzett tevékenységhez szükséges végzettség besorolását, de problémát jelent a középfokú végzettség, középfokú szakképzettség értelmezése is.

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint-e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény rendelkezései szerint minimálbéren – egyéni vállalkozó járulékfizetésének tekintetében – a tárgyhónap első napján a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összege értendő, ha az egyéni vállalkozó személyesen végzett fő tevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel.

A legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenységek, mint munkakörök felsorolását a törvény nem tartalmazza, azonban annak meghatározásához megfelelő támpontot nyújthat például a KSH honlapján található FEOR-08 adatbázis. Arról, hogy az egyéni vállalkozó által végzett konkrét tevékenységhez szükséges-e valamilyen végzettség, bizonyos esetekben jogszabály rendelkezik. A kötelezettség megállapításakor a végzett tevékenység besorolásához hasznosítható az OKJ is, mely tartalmazza az állam által elismert szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményét, az előképzettségi igényt és a megszerzett szakképzettség szintjét is.

Forrás:

Jegyinák Attila

kommunikációs főreferens