“A szemünk lát, de nem rögzíti a látványt, csak miután előkészítettük, miután következetesen megtanítottuk neki” – vallotta Lucien Hervé, a világhírű hódmezővásárhelyi születésű fotográfus. Tizenhárom fotóművész közel negyven (újratöltött) alkotással tiszteleg a “nagy előd”, Lucien Hervé emléke előtt a 2014. évi vásárhelyi fotószimpózium bemutatkozó kiállításán. A különleges téma – Vásárhelyt láttatni Hervé szellemiségének jegyében – nagyobb művészi szabadságot, de komoly felelősséget is rótt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotóművészeti Tagozatának alkotóira. A műveken különleges geometriai kompozíciókkal jelennek meg az alföldi város jellegzetes épületei, mint például az Emlékpont vagy a Tornyai János Kulturális Városnegyed részletei, de a város hagyományos népi-, szakrális- és természeti értékeit is megörökítették a fotográfusok.

„Nincs még egy olyan magyar város, amely ennyire dokumentálva lenne. Kerékpárokat, piacot és téglaépítészetet fényképeztünk” – mondta el hírportálunknak adott interjújában Dömötör Mihály. A Lucien Herve Kamera Klub elnöke virtuális vadasparkot alkotott: Vásárhely oroszlánjait, rókát, libát, halakat – különböző szobrokat – montázsolt össze, és hogy nehogy gond legyen a nagyvadakkal, azokat ketrecbe zárta.

A megnyitó résztvevőit dr. Kószó Péter köszöntötte. Elmondta, a napokban Vásárhely kicsit a fotográfia fővárosává vált, hiszen szombaton nyílt meg az Alföldi Galériában Kósa Ferenc fotókiállítása. A Kossuth-díjas filmrendező mondatait idézte: „A mindenséggel való személyes, semmihez sem hasonlítható élménye érintett meg olyan alkalmakkor is, amikor a tengerek örökké mozgó hullámait, vagy a végtelenségbe vesző, már-már mozdulatlannak látszó horizontjait fényképeztem. Figyelemre méltó fotó akkor születhet, ha a végesség és a végtelenség egymásba vetül, ha a múló pillanat és az időtlenség feloldódik egymásban, amikor tehát létrejön az idő egésze.” „Lucien Hervé és Kósa Ferenc képei az emberi létezés mindenségfilozófiáját hordozzák magukban” fogalmazott az alpolgármester, aki a fotósoknak azt kívánta, találják meg a kapcsolatot a mindenség, a pillanat és az emberi lélek között.

Balla András őszintén elmondta véleményét a fotókiállításról. Véleménye szerint Elkán László gondolatvilágához a képek egyharmada tartozik, ami nem baj – tette rögtön hozzá. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a képek nem jók, a kiállítást a fotográfus nagyon értékes kezdeményezésnek tartja.

A MAOE Fotóművészeti Tagozatának művészeinek Csordás Gábor, Dozvald János, Dömötör Mihály, Fekete István, Gál András, Gránitz Miklós, Herbst Rudolf, Kovács Kata, Módos Gábor, Nagy István, Németh Andrea, Siklós Péter és Varga Tamás kiállítása június végéig tekinthető meg a BFMK első emeletén.

R.Á.