– Az anyagiak mellett lelkileg is segítette a telep megépítését Vertán Endre – mondta szombati köszöntőjében Gáspár Sándor önkormányzati képviselő. Az egykori vármegyei főjegyzőre emlékeznek meg 2003 óta az úgynevezett Vertán-telepi nappal. Közel négyszáz vályogházat emeltek egykoron ebben a városrészben. Óvodát is létesített, melynek az udvarán mind mai napig megvan az a medence, melyet az 1920-as évek végén alakítottak ki.

A volt főjegyző a sportot is támogatta, valamint újságot is szerkesztett. A kultúra iránt is fogékony volt Vertán Endre, hiszen olyan körökben forgott, mint Juhász Gyula vagy József Attila. – Tizenkét évvel ezelőtt én gondoltam arra, hogy méltő emléket kellene állítani a névadónak, hiszen rengeteget tett a telepért, de az egész városért is – emelte ki Gáspár Sándor.

– Tavaly volt Vertán Endre születésének 130. és halálának 80. évfordulója, ennek tiszteletére 2014-ben egy emlékfát ültettünk el – vette át a szót Weszelyné Véghseő Henriett önkormányzati képviselő. A fánál szombaton felavattak egy emléktáblát, valamint megkoszorúzták a közeli nyugdíjas otthon falán lévő régebbi emléktáblát is. Felülről nézve az egész telep egy pipacsos rétre hasonlít.

A szabadtéri színpadon egymást váltották a színes programok. Az óvodásoktól kezdve egészen a nyugdíjasokig minden generáció valamilyen produkcióval mutatkozott be. Többek között táncosok, énekesek, versmondók léptek fel. Emellett nagymamáknak és babáknak szépségversenyt rendeztek, illetve különféle tréfás vetélkedőn mérhették össze tudásukat a vállalkozószelleműek.

Munkatársunktól. K.