Egy testületi ülésen döntöttek arról, hogy a városért sokat tevő közéleti személyiségek tiszteletére köztéri szobrot állítanak a polgármesteri hivatal előtti körsétányon. Az első szoborral Keller Lajos plébános emléke előtt tisztelegtek. Nevéhez fűződik a mindszenti lapalapítás, illetve a néptanító írta meg az 1700-as évektől 1900-ig Mindszent várostörténetét is. 2013-ban a Mindszenti Idősekért Közalapítvány és a Szőlő-party Baráti Kör felvállalta, hogy a kezdeményezést tovább viszi, így hosszú idő után dr. Ávéd László kapott köztéri szobrot, mellyel kimagasló orvosi munkája előtt tiszteleg a város. Idén tavasszal – egy közvélemény kutatást követően – született határozat arról, hogy dr. Horváth István, volt városi főorvosnak is mellszobrot állítanak – mondta el Szécsényi Józsefné, a Mindszenti Idősekért Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

Dr. Horváth István 1968-ban települt a városba, ahol 1983-tól 2005-ig ügyvezető főorvosként dolgozott. Orvosi munkája mellett a közéletben is aktívan részt vett, illetve kutatómunkát is folytatott. Tanácstag volt, majd az önkormányzati rendszer felállításával az új testületeknek több cikluson át tagja volt. Betegei nagyon szerették, úgy emlegették, mint a „szegények orvosa”.

Az eddig szobrokat a mindszenti származású Németh Erika szobrászművész tervezte, csak úgy, mint a néhai főorvosét. A bronzba öntést Csikós János hódmezővásárhelyi szobrászművész, a szobor posztamensének elkészítését pedig Tóth Mihály készíti el. A mostani szobor bekerülési költsége meghaladja az egymillió forintot, melyet közadakozásból gyűjtenek össze. Eddig több mint 280-an adakoztak már, sokan bronzot gyűjtöttek.

Szécsényi Józsefné elmondta, egy emlékalbumot is megjelentetnek, amelyben felsorolják a szobor kivitelezőinek, valamint az adakozók nevét. Az iratot a helytörténeti gyűjteményben letétbe helyezik.

A szoboravatásra június 28-án, a Böjte Csaba ferences testvér által celebrált ünnepi szentmisét követően kerül sor.

Rozgonyi Ádám