A Makói Kistérség Egészségfejlesztési Iroda június elejétől egészen június végéig mozgásprogramokkal, közösségi rendezvényekkel várja a makói és térségi lakosokat, összesen hat alkalommal.

Június 6-án rendezik meg az „Öleljük át Makót!” futónapot azzal a céllal, hogy egy közös, látványos, az egész várost körülölelő mozgásprogrammal népszerűsítsék a mozgást. A 7,5 kilométeres távot kerékpárral és görkorcsolyával is lehet teljesíteni, és a megadott útvonalon bárhol lehet csatlakozni. A futás 10.00 órakor indul a Petőfi parkból (9.30-tól közös bemelegítést tartanak a bodyArt-tal), és a résztvevők várhatóan 11.00 órakor érkeznek vissza az indulás helyszínére.

Ugyanezen a napon egész napos Sportnappal, illetve sportprogramokkal várják az érdeklődőket ugyancsak a Petőfi parkban, ahol különböző mozgásformákkal ismerkedhetnek meg a résztvevők. A sportnap színpadán lesz – többek között – aerobic bemutató, TRX, zumba, akrobatikus Rock&Roll és spinning. A színpadi programok mellett pedig népi játékokkal, baseballal és családi váltókkal várnak minden fiatal és idős érdeklődőt egyaránt. Az esemény sztárvendége Nagy Péter, Magyarország legerősebb embere, olimpikon, Európa-bajnok bronzérmes súlyemelő.

Június 13-án egy Maros menti hídtúrával várják a makói és térségi lakosokat, melynek keretében megismerhetők az átkelési lehetőség Őscsanádra a néhai hídon. A résztvevők vonattal mennek át Makóról Magyarcsanádra, onnan gyalog mennek el a néhai Szent Gellért hídhoz, majd Apátfalvára, ahonnan ugyancsak vonattal térnek vissza Makóra. A túrázók 8.15 órakor gyülekeznek a Makói Vasútállomás előtt és várhatóan 15.00 órakor érkeznek vissza Makóra.

Június 20-án ismét két családi, illetve mozgásprogrammal várják az érdeklődőket. A reggeli, illetve délelőtti órákban a Marosmenti Mocorgók Makói Baráti Köre várja közös mocorgásra és szalonnasütésre a mozogni vágyókat a Maros-parton. A távot és a tempót mindenki tetszőlegesen választja ki magának! A résztvevők 9.30 órakor gyülekeznek a Maros-parti strand bejáratánál.

Ugyanezen a napon, június 20-án délután kettő órától rendezik meg második alkalommal a Családi Lovasnapot Makón, a Vásártéri Lovas pályán a Makói Kistérség Egészségfejlesztési Iroda szervezésében, a Makói Lovas Egyesület közreműködésével. A résztvevők ezúttal is ismerkedhetnek a lovakkal, mind a gyermekek, mind a felnőttek kipróbálhatják a lovaglást, emellett lovasbemutatókkal, lovaskocsikázással és játszóházzal várják az érdeklődőket.

A hónap végén, június 27-én Makón is megrendezik a Mozgások Éjszakája rendezvényt: a tavalyi évben nagy sikert aratott országos rendezvénysorozathoz ebben az évben Makó is csatlakozott, így ezen a napon este kilenc és hajnali négy óra között a város több pontjára szerveznek különböző mozgásprogramokat abból a célból, hogy minél többen élhessék át az éjszakai testmozgás közösségi élményét. A részletes programról hamarosan lehet tájékozódni a www.evp.hu oldalon.

A kórházban található prevenciós rendelő folyamatosan várja az egészségi állapotuk iránt érdeklődő lakosokat, akik vércukorszint-, koleszterinszint-, testsúly-, testmagasság- és testtömeg index-mérésen, érszűkület- és anyajegy vizsgálaton vehetnek részt. A 45 év feletti nők részére lehetőséget biztosítanak csontsűrűség mérésre, a 45 év feletti férfiak részére pedig a prosztata megbetegedések rizikó szűrésére. A prevenciós rendelő munkatársai mindezeken felül a vizsgálatokkal összefüggő életmód tanácsokkal is ellátják a látogatókat. Információ és előjegyzés: 06/62/511-186 vagy efi-makó@evp.hu.

Mindezek mellett júniusban is folytatódnak a települési szűrések: június 13-án Csanádpalotán, június 20-án Apátfalván, június 27-én pedig Magyarcsanádon várják az érdeklődőket.

A közleményt kiadta: CsMEK Hódmezővásárhely-Makó Makói Egészségfejlesztési Iroda

Elérhetőségek: 06/62/511-186 vagy efi-mako@evp.hu