Zsigó Róbert a Kínai Népköztársaság Minőségellenőrzési, Felügyeleti és Karantén Hivatala és Csungking város által megrendezett „Első magas szintű szeminárium a selyemút menti nemzetközi vizsgálati és karantén együttműködésről” címet viselő eseményen mondott beszédet.

A “Selyemúti Gazdasági Övezet” országai közötti kapcsolat megerősítését célzó szeminárium kiemelt célja a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok erősítése a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek területén, de hangsúlyosan megjelent a nemzetközi vizsgálati és karantén együttműködés összehangolásának kérdése is. A kínai város vezetőivel történt találkozón Csungking főpolgármestere új üzleti lehetőségek, borok és húsok értékesítésére hívta fel a figyelmet.

Zsigó Róbert a szemináriumon hangsúlyozta, hogy a magyar élelmiszerlánc-biztonsági hatóság jelentős hagyományokra és szakmai múltra tekint vissza. Magyarországon az állategészségügyi szolgálat immár több mint 125 éve töretlenül látja el feladatait. Az 1888-ban kialakított jogi keretek a mai napig meghatározóak a szervezet működése szempontjából. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság folyamatosan törekszik arra, hogy az új szakmai kihívásoknak megfeleljen. A szerteágazó feladatokat a hatóság az élelmiszerlánc egész folyamatában korszerű és hatékony módon látja el – fogalmazott az államtitkár a tanácskozáson.

A tárgyalásokon az államtitkár kiemelte a Csungkinggal és a belső-kínai térséggel kiépített kapcsolat fontosságát, hangsúlyozva, hogy a régió kedvező gazdasági feltételeket biztosít az együttműködésre. Az Európát Kínával összekötő, Csungkingba érkező vasútvonal esélyt kínál arra, hogy Magyarország is része legyen a régió és az Európai Unió közötti nagy volumenű áruforgalomnak.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium