– A labor ősét az 1966/67-es tanévben készítette el Bodrogi Sándor és Márok István tanár úr. Mostanra azonban már elavulttá vált a tanterem felszereltsége, ezért részben pályázati forrásból, részben pedig az iskola volt tanulóinak adományaiból újították fel a laboratóriumot. A labort Bodrogi Sándorról nevezték el, aki 2013-ban hunyt el, és ezzel is szeretnénk tisztelegni a méltán népszerű tanár úr előtt – mondta el Berecz János, a Bethlen Gábor Református Gimnázium fizika munkaközösség-vezetője.

A 30 fős laboratórium lelke a változtatható feszültségforrások, és mindenféle elektromos, optikai és hőtani kísérletet el lehet végezni a teremben, amelyhez törpefeszültség szükséges.

A laboravató ünnepségen beszédet mondott Dr. Kádár Péter, az iskola igazgatója, aki elmondta: „Szükség van a jövő embereire, a fizikusokra, akik áthidalhatják a szakadékot a valóság és a közgondolkodás között.” Az áhitatot Bán Csaba református lelkipásztor tartotta.

Az esemény jelentőségét mutatta, hogy jelen volt két akadémikus is: Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, valamint Prof. Dr. Gyulai József, akik az ünnepélyes avatás során a szalagot vágták át, megnyitva ezzel az utat a teremhez – így a tudományokhoz is – a gyerekek előtt.

Bodrogi Sándor emléke előtt még azzal is adóztak, hogy a szombati napon számos tudományos előadást meghallgathattak azok, akik részt vettek az ünnepségen.

Dr. Szabó Gábor a szegedi szuperlézerről és általában a szegedi fizikusok előtt álló lehetőségekről tartott előadást. Prof. Dr. Gyulai József, aki maga is Bethlenes diák, tanár volt, magáról a névadóról értekezett. Míg Berecz János egy áttekintő előadásban tárta a nagyérdemű elé a Bethlen gimnázium fizikuskapcsolatait. Illetve Nagy Tibor tanár úr működésközben mutatta meg a közönségnek a laboratóriumot.

ÉR.