Deszk központjában pénteken átadták a népi hagyományőrző közösségi házat, amit a helyiek csak úgy neveznek, hogy tájház, – Egy családtól vásároltuk meg ezt a régi épületet, ami igen romos állapotban volt, a hátsó része összerogyott és a tetőzet is tönkrement – mondta Király László polgármester. A lakosok több mint két évtizede vártak arra, hogy egy közösségi háza legyen a településnek, ami most valóra vált.

A tájházban bemutatják a múlt azon darabjait, morzsáit, amik még fellelhetőek a helyi családoknál. Az önkormányzat kereste azt a lehetőséget, hol tehetné ezt meg. A Felszabadulás utcai ingatlanra esett a választása. A megvásárlása után pályázati forrásból kezdték el a felújítását. Közel négymillió forintot nyertek a beruházásra. A kapott támogatás mellett kiemelkedő az az összefogás, amit a deszkiek megmutattak. Sokan kétkezi munkájukkal járultak hozzá a most látható eredményhez.

A létesítmény összesen 9,5 millióba került, az uniós forrás mellett Leader-es pályázaton is nyertek a deszkiek. A felújítás során szem előtt tartották, hogy a hagyományos építészeti stílus is megmaradjon. Régi fotókat vettek elő, melyeken jól látszottak az egykori elemek, s ezek alapján készült el a ház. Az ablakok eredeti formáját megőrízték, kívülről zsalugátereket szereltek fel. A helyiségekben lévő villanykapcsolók is a hőskort idézik.

A hagyományok megőrzése és bemutatása mellett fontos szerep, hogy közösségi színtérként is funkcionáljon az épület. A nemzeti színű szalagot a polgármester mellett Bene Ildikó, a Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, Szabóné Sarkadi Szilvia, a Deszki Településüzemeltetési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Szekeres Andrea projektmenedzser vágta át. Király László jelképesen Bene Ildikónak adta át a tájház kulcsát, hogy megtöltsék programokkal és élettel.

Munkatársunktól. K.